ΚΟΣΜΟΣ

Κριμαία: Δημόσια διαπόμπευση για τους Ουκρανούς ναυτικούς - Δικαστήριο διέταξε δίμηνη κράτησή τους

Κριμαία: Δημόσια διαπόμπευση για τους Ουκρανούς ναυτικούς - Δικαστήριο διέταξε δίμηνη κράτησή τους
REUTERS/Pavel Rebrov

Όχι απλά δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα καμία ελπίδα αποκλιμάκωσης της έντασης μετά το θερμό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά οι τόνοι μεταξύ Μόσχας-Κιέβου ανεβάινουν δραματικά, καθώς δικαστήριο της Κριμαίας διέταξε τη δίμηνη κράτηση τριών Ουκρανών ναυτικών που συνελήφθησαν από τη Ρωσία.

«Για την ώρα, το δικαστήριο διέταξε την κράτηση τριών ναυτών μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, με την κατηγορία ότι πέρασαν σε ρωσική επικράτεια παράνομα», δήλωσε η αντιπρόσωπος της Κριμαίας, Lyudmila Lubina, στο Γαλλικό πρακτορείο.

Σύμφωνα μάλιστα με το AFP, ακόμη 21 Ουκρανοί ναυτικοί αναμένεται επίσης να περάσουν από δίκη.

Σημειώνεται πως η Ρωσία κατέσχεσε τρία ουκρανικά πλοία την Κυριακή στον Πορθμό Κερτς στη Μαύρη Θάλασσα.

Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Μάλιστα, η Ρωσία άνοιξε πυρ κατά των πλοίων, τραυματίζοντας ναύτες, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η Μόσχα έχει συλλάβει και 24 Ουκρανούς που βρίσκονταν πάνω στα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει νέο ρήγμα τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

Τη Δευτέρα το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την επιβολή στρατιωτικού νόμου διάρκειας 30 ημερών, σε περιοχές της χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε μια επίθεση από τη Ρωσία.

Ο Ποροσένκο, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, δήλωσε πως θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα από την Τετάρτη αλλά είπε πως το διάταγμά του δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών ούτε ακύρωση των εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2019.

Η ρωσική τηλεόραση μεταδίδει ανακρίσεις με τρεις ναυτικούς

Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η κίνηση της Ρωσίας να μεταδώσει μέσω της κρατικής τηλεόρασης ανακρίσεις με τρεις από τους ναυτικούς, οι οποίοι φαίνεται ότι ομολογούν υπό πίεση.

«Αναγνωρίζω ότι οι ενέργειες των πλοίων με στρατιωτικό εξοπλισμό του Ουκρανικού πολεμικού ναυτικού είχαν προκλητικό χαρακτήρα», φέρεται να υποστηρίζει ένας ναύτης, ο οποίος υποστήριξε ότι λέγεται Βλαντιμίρ Λίζοφ, προσθέτοντας: «Εκτελούσα μια παραγγελία».

Αμερικανικό κατασκοπευτικό πετάει πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος απογειώθηκε τα ξημερώματα από τη βάση της Σούδας, με αποστολή αναγνώρισης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με ουκρανικό στρατιωτικό portal, το Boeing RC-135V μετά την απογείωσή του κατευθύνθηκε ανατολικά, ενώ φάνηκε στα ραντάρ να πετάει πάνω από τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η ενέργεια αυτή γίνεται έπειτα από τη κατάσχεση τριών ουκρανικών πλοίων από την Ρωσία την Κυριακή στον Πορθμό Κερτς στη Μαύρη Θάλασσα.

Αντίδραση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Η ενέργεια της Ρωσίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η κατάσχεση των τριών ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία αποτελεί μια "επικίνδυνη κλιμάκωση και μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου" και κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση και τις δύο χώρες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασε τις ενέργειες της Ρωσίας και κάλεσε την Μόσχα να επιστρέψει τα ουκρανικά πλοία.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι κατήγγειλε από την πλευρά της μια «παράνομη» ενέργεια της Ρωσίας, μετά τη σύλληψη των ουκρανικών πλοίων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά καθιστά «αδύνατη» μια «φυσιολογική σχέση» μεταξύ Ουάσιγκτον - Μόσχας.

«Όπως το έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος της χώρας μου, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας φυσιολογικής σχέσης με τη Ρωσία. Όμως, παράνομες ενέργειες όπως αυτή καθιστούν αυτό αδύνατο», υπογράμμισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, στην έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζήτησε η Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τη Ρωσία να απελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία και τα συλληφθέντα μέλη του πληρώματος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για τις ενέργειες της Μόσχας.

«Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για την χρήση στρατιωτικής δύναμης ενάντια σε ουκρανικά πλοία και το πλήρωμα, οπότε καλούμε τη Ρωσία να απελευθερώσει άμεσα τους Ουκρανούς ναύτες και τα πλοία που κατάσχεσε χθες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ