ΚΟΣΜΟΣ

La Casa De Papel: Η ληστεία του 1983 που θυμίζει τη σειρά «φαινόμενο»

La Casa De Papel: Η ληστεία του 1983 που θυμίζει τη σειρά «φαινόμενο»
Pixabay

Η σειρά του Netflix «La Casa De Papel» αποτελεί το «φαινόμενο» της εποχής. Η ληστεία στο Νομισματοκοπείο της Ισπανίας έχει «καθηλώσει» εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο και θυμίζει – σε ορισμένους – τη ληστεία που είχε γίνει το 1983 στην αποθήκη Brinks Mat του αεροδρομίου του Χίθροου στην Αγγλία.

Ένα άψογα σχεδιασμένο πλάνο υλοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου του 1983 όταν οι δράστες εισέβαλαν στην αποθήκη όπου – κατά πληροφορίες – φυλάσσονταν 3 εκατομμύρια λίρες.

Έξι ληστές κατάφεραν να μπουν στο χώρο με τη βοήθεια ενός εκ των φυλάκων. Κατάφεραν να αφοπλίσουν τους φρουρούς, ακριβώς όπως οι Ισπανοί ήρωες της σειράς.

Σε αντίθεση, όμως, με το «La Casa De Papel», οι Άγγλοι ληστές βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Αντί να δουν χαρτονομίσματα, βρήκαν 10 τόνους χρυσού σε ράβδους, αξίας 26 εκατομμυρίων λιρών.

Το σχέδιο έλαβε, έτσι, απρόσμενη τροπή και χρειάστηκαν γρήγορες κινήσεις ώστε να βρεθεί μεγαλύτερο μεταφορικά μέσο. Ύστερα από δύο ώρες η ληστεία είχε ολοκληρωθεί και οι ληστές το έσκασαν με τη πλούσια λεία τους.

Η αστυνομία κατάφερε να εξαρθρώσει τη συμμορία πολύ ευκολότερα απ’ ότι πίστευε. Ο φύλακας ασφαλείας είχε κινήσει υποψίες και ύστερα από έρευνα κατέληξε στον «εγκέφαλο» της συμμορίας που ήταν ένας συγγενής του φύλακα.

Ο εντοπισμός του χρυσού δεν ήταν το εξίσου εύκολη υπόθεση. Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα τρεις από τους πέντε τόνους χρυσού δεν έχουν βρεθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ