ΚΟΣΜΟΣ

G20: Όλοι μαζί και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας... μόνος του! Στην άκρη της φωτογραφίας λόγω Κασόγκι

G20: Όλοι μαζί και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας... μόνος του! Στην άκρη της φωτογραφίας λόγω Κασόγκι
REUTERS/Marcos Brindicci

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παραγκωνίστηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης «οικογενειακής φωτογραφίας» των ηγετών της διεθνούς κοινότητας και άλλων αξιωματούχων της Συνόδου της G20. Στάθηκε στην άκρη της ομάδας που πόζαρε, ενώ τον αγνοούσαν οι άλλοι συμμετέχοντες της Συνόδου.

Η παρουσία του πρίγκιπα Μοχάμεντ στη διεθνή Σύνοδο ήταν αμφιλεγόμενη μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο.

Ο πρίγκιπας διάδοχος σύντομα αποχώρησε από τη σκηνή χωρίς να ανταλλάξει χειραψία με κανέναν ή να συνομιλήσει με άλλους ηγέτες, μετέδωσε το Reuters.

Στο κέντρο της φωτογραφίας βρισκόταν ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο οικοδεσπότης της φετινής Συνόδου.

Ο Μάκρι ανέφερε ότι οι κατηγορίες ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ εμπλέκεται στον θάνατο του Κασόγκι ενδέχεται να συζητηθούν από τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου. Η Σαουδική Αραβία απαντάει ότι ο πρίγκιπας δεν είχε γνώση της δολοφονίας.

Αργότερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ έκαναν «κόλλα πέντε» κι αντήλλαξαν μια χειραψία, ενώ γελούσαν δυνατά την ώρα που κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλο στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων.

Η Μέι καλεί τον πρίγκιπα μπιν Σαλμάν να αναλάβει δράση για τη δολοφονία Κασόγκι

Στο μεταξύ, η Τερέζα Μέι δήλωσε στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ότι πρέπει να αναλάβει δράση για την αποφυγή επανάληψης παρόμοιων συμβάντων, όπως αυτό της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοίνωσε το γραφείο της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

«Η πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία να διασφαλιστεί ότι εκείνοι που ευθύνονται για τη φρικτή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι να λογοδοτήσουν και ότι η Σαουδική Αραβία να λάβει δράση να οικοδομήσει εμπιστοσύνη ότι ένα τέτοιο οικτρό συμβάν δεν θα ξανασυμβεί», υπογράμμισε το πρωθυπουργικό γραφείο για τη συνάντησή της Μέι με το Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της G20.

Η συνάντηση με τον Μακρόν και το αυστηρό μήνυμα για τον Κασόγκι

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συναντήθηκε με παγκόσμιους ηγέτες περιλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε στο twitter το υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Το υπουργείο ανήρτησε φωτογραφίες του πρίγκιπα Μοχάμεντ να μιλάει με τον Μακρόν και άλλους ηγέτες.

Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε πως ο Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο πως οι Ευρωπαίοι θα επιμείνουν ώστε διεθνείς ειδικοί να συμμετάσχουν στις έρευνες για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Σε μια πεντάλεπτη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Αργεντινή, ο Μακρόν μετέφερε «πολύ αυστηρά» μηνύματα στον πρίγκιπα διάδοχο για τη δολοφονία του Κασόγκι και για την ανάγκη να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στην κατάσταση στην Υεμένη, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ