ΚΟΣΜΟΣ

Η φριχτή πραγματικότητα για τις γυναίκες στο Νότιο Σουδάν: Πάνω από 100 βιασμοί σε 10 μέρες

Η φριχτή πραγματικότητα για τις γυναίκες στο Νότιο Σουδάν: Πάνω από 100 βιασμοί σε 10 μέρες
EPA/KHALED EL FIQI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουλάχιστον 125 γυναίκες και νεαρά κορίτσια έχουν πέσει θύματα βιασμού και βίας τις τελευταίες δέκα ημέρες στο βόρειο τμήμα του Νοτίου Σουδάν, όπως γνωστοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μεταξύ των θυμάτων είναι κορίτσια κάτω των 10 ετών, γυναίκες άνω των 65 αλλά και έγκυες.

Η χώρα βιώνει τις δραματικές συνέπειες του εμφυλίου πολέμου, με το Μπεντιού να είναι μία από τις περιοχές όπου η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική, όπως αναφέρει το BBC.

Το Νότιο Σουδάν κηρύχθηκε αυτόνομο κράτος το 2011, αλλά δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε ο πόλεμος, που είχε ως αποτέλεσμα των εκτοπισμό εκατομμυρίων κατοίκων. Αυτή την περίοδο έχει τεθεί σε ισχύ συμφωνία κατάπαυσης πυρός, που, όμως, μοιάζει εξαιρετικά εύθραυστη.

«Η πιο ακριβή νύφη του Νότιου Σουδάν»: Αντιδράσεις για τη... δημοπρασία 17χρονης μέσω Facebook

Η Ruth Okello, μαία που εργάζεται στο Μπεντιού, ενημέρωσε πως οι καταγγελίες για βιασμούς έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία εβδομάδα.

Όπως τόνισε, εργάζεται εδώ και τρία χρόνια στο Νότιο Σουδάν, αλλά δεν έχει δει ποτέ ξανά τόσο μεγάλη αύξηση του αριθμού των κακοποιημένων γυναικών που αποτίνονται στο κέντρο που εργάζεται για να λάβουν ιατρική περίθαλψη.

Η εν λόγω αύξηση συνάδει με την μαζική μετακίνηση πολιτών που προσπαθούν να φτάσουν σε κέντρα παροχής τροφίμων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα θύματα, πλην του βιασμού, συνήθως ξυλοκοπούνται – ακόμη και με τη χρήση βεργών και καραμπίνων – και οι δράστες τους παίρνουν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ