ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Πομπέο - Νετανιάχου στις Βρυξέλλες

Συνάντηση Πομπέο - Νετανιάχου στις Βρυξέλλες
REUTERS/Yuri Gripas

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, που δεν υπεισήλθαν, όμως, σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για τη σύνοδο του NATO αργότερα σήμερα.

«Θα μιλήσουμε με τον Μάικ Πομπέο για πολλές εξελίξεις στην περιφέρεια και για τις κοινές προσπάθειές μας να σταματήσουμε τις επιθετικές ενέργειες του Ιράν και των συνεργών του», δήλωσε ο δεξιός πρωθυπουργός του Ισραήλ πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, προφανώς αναφερόμενος στο κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η συνάντηση αυτή δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι χθες, αν και είχε προγραμματιστεί πριν από μία εβδομάδα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός συνοδευόταν στο ταξίδι του από τον Γιόσι Κοέν, τον αρχηγό της Μοσάντ - της ισραηλινής κατασκοπείας - και τον Μέιρ Μπεν Σαμπάτ, τον σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφαλείας.

Οι Νετανιάχου και Πομπέο είχαν άφθονα δυνητικά θέματα συζήτησης - το Ιράν, τη Χεζμπολάχ, τη Συρία, τις σχέσεις με τη Ρωσία και τα αραβικά Κράτη. Εξάλλου, αναμένεται πάντα η αναγγελία της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό.

Ο Νετανιάχου τους τελευταίους μήνες καταγγέλλει συνεχώς ότι το Ιράν αποκτά συνεχώς ερείσματα στη συριακή επικράτεια, καθώς κατηγορεί την Ισλαμική Δημοκρατία και τη Χεζμπολάχ, σύμμαχό της, ότι θέλουν να μετατρέψουν τη Συρία σε αιχμή του δόρατος εναντίον του Ισραήλ. Τελευταία, ο Νετανιάχου καταγγέλλει επίσης τις ιρανικές δραστηριότητες στον Λίβανο, άλλο ένα Κράτος που γειτονεύει με το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ταξίδεψε στο Βέλγιο ενώ η κατάσταση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό είναι δύσκολη για αυτόν. Η αστυνομία πρότεινε την Κυριακή να του απαγγελθούν κατηγορίες για μια υπόθεση διαφθοράς.

Επαφίεται πλέον στον γενικό εισαγγελέα να πάρει αποφάσεις. Ο Νετανιάχου δεν είναι νομικά υποχρεωμένος να παραιτηθεί αν του ασκηθεί δίωξη, αλλά η ανακοίνωση της αστυνομίας προστέθηκε στην περιρρέουσα πολιτική αβεβαιότητα. Ο επικεφαλής της δεξιάς κυβέρνησης είδε την πλειοψηφία του στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, να συρρικνώνεται στη μία έδρα μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν τη 14η Νοεμβρίου, κι η σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών εντείνεται στο Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ