ΚΟΣΜΟΣ

Θύματα εκμετάλλευσης οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στη Γερμανία

Θύματα εκμετάλλευσης οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στη Γερμανία
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Κακοπληρωμένοι, εργάζονται συχνά χωρίς συμβάσεις και δεν αμείβονται για τις υπερωρίες που εξαναγκάζονται να κάνουν: Στη Γερμανία, οι αλλοδαποί πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους, σύμφωνα με μια έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων Σύροι και Ιρακινοί που έφτασαν στη χώρα κατά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, αλλά επίσης και Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Λατινοαμερικάνοι, είναι θύματα "σοβαρής εκμετάλλευσης" στον χώρο εργασίας τους, καταγγέλλει το ανεξάρτητο ινστιτούτο στην ετήσια έκθεσή του που παρουσιάστηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Οι εργοδότες δεν διστάζουν να αμείβουν τους ξένους με μισθούς πολύ χαμηλότερους από τον κατώτερο (σήμερα είναι 8,84 ευρώ την ώρα). Ορισμένοι υποχρεώνονται να δουλεύουν υπερωρίες, χωρίς να τις πληρώνονται ή στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους.

Το Ινστιτούτο συνέταξε αυτήν την έκθεση αφού πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες αλλοδαπούς εργαζόμενους.

Οι συνθήκες αυτές απαντώνται συχνά στους τομείς των οικοδομών, της εστίασης, της επεξεργασίας κρεάτων, της υγείας και του καθαρισμού κτιρίων. Καθώς δεν υπογράφουν συμβάσεις και δεν τους δίνονται αποδείξεις πληρωμής, οι μετανάστες αδυνατούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα. Οι εργοδότες δεν καταβάλουν επίσης εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπροσθέτως, οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα, ούτε τις νομικές διαδικασίες. Εξαρτώνται απολύτως από τον εργοδότη τους και πολύ δύσκολα προσφεύγουν σε δικηγόρο.

Το 2015 η Γερμανία υποδέχτηκε περίπου 1 εκατομμύριο μετανάστες, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ. Φέτος, από τις αρχές του έτους μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, είχαν υποβληθεί 158.000 αιτήματα για χορήγηση ασύλου στη χώρα.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει έναν νόμο με στόχο να προσελκύσει στη χώρα ξένους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης για να καλύψει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε ορισμένους τομείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ