ΚΟΣΜΟΣ

Αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της κατάπαυσης πυρός στην Υεμένη

Αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της κατάπαυσης πυρός στην Υεμένη
Για παραβιάσεις της εκεχειρίας κάνουν λόγο τόσο οι σιίτες Χούτι όσο και οι εκπρόσωποι του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού Mohammed Hamoud /Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Με κατάρρευση απειλείται η εκεχειρία που εφαρμόζεται από την περασμένη Τρίτη στην Υεμένη, καθώς σύμφωνα με την υπό τη Σαουδική Αραβία συμμαχία, οι αντάρτες Χούτι έχει προβεί επανειλλημένα σε παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός. Ανάλογες κατηγορίες εκτοξεύει και η άλλη πλευρά...

«Ο αριθμός των παραβιάσεων της εκεχειρίας είναι γύρω στις 150 και αυτό δεν αντανακλά ειλικρινείς προθέσεις για την τήρηση της συμφωνίας», δήλωσε ο ταξίαρχος Άχμεντ αλ Ασίρι, εκπρόσωπος της συμμαχίας, στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Ιχμπαρίγια σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

«Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να ξεκαθαρίσουν στους Χούτι ότι δεν θα υπάρξει καμιά υπομονή απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να καταρρεύσει οποιαδήποτε στιγμή», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ένας αξιωματικός των τμημάτων του στρατού που δηλώνουν πίστη στον σιίτη πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος έχει συμμαχήσει με τους Χούτι, κατηγόρησε από την πλευρά του τη συμμαχία για «σοβαρή κλιμάκωση» των εχθροπραξιών, και επανειλημμένες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, στο έδαφος, στη θάλασσα και στον αέρα, όπως μετέδωσε το ελεγχόμενο από τους αντάρτες πρακτορείο ειδήσεων SABA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, οι αντιμαχόμενες πλευρές προχώρησαν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων στο νότιο τμήμα της χώρας, την ίδια στιγμή που στην Ελβετία συνεχίζονταν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με σκοπό τον τερματισμό της τελευταίας φάσης του πολέμου.

Η ανταλλαγή των αιχμαλώτων αφορά συνολικά 375 σιίτες αντάρτες και 285 μαχητές της λεγόμενης «λαϊκής αντίστασης», μιας ετερόκλιτης συμμαχίας πρώην στρατιωτικών, μελών διαφόρων φυλών, αυτονομιστών του νότου και ισλαμιστών, που μάχονται στο πλευρό των κυβερνητικών στρατευμάτων. Κατά πληροφορίες καθυστέρησε διότι ένοπλα μέλη μιας φυλής που αντιτίθεται στην ανταλλαγή απέκλεισαν δρόμους.

Η αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) στη Σαναά, πάντως, υποστήριξε ότι δεν έχει ενημερωθεί για ανταλλαγή αιχμαλώτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ