ΚΟΣΜΟΣ

Μαζί με τη Μέρκελ αποσύρεται... και η σωσίας της

Μαζί με τη Μέρκελ αποσύρεται... και η σωσίας της
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Φορά τα ίδια παντελόνια και σακάκια, το ίδιο κολιέ από πέτρες, έχει το ίδιο χτένισμα και χρώμα μαλλιών και από την κίνησή της είναι αδύνατο να διακρίνεις ότι δεν πρόκειται για την καγκελάριο. Όταν η Ούρσουλα Βανέτσκι κυκλοφορεί με τη μαύρη λιμουζίνα και τους σωματοφύλακές της στους δρόμους του Βερολίνου, αισθάνεται πως είναι η ισχυρότερη γυναίκα της Γερμανίας. Στην πραγματικότητα είναι η σωσίας της.

Εδώ και χρόνια έχει πλέον συνηθίσει σε αυτόν τον ρόλο. Και τώρα που η Άνγκελα Μέρκελ αποχώρησε από το κόμμα και σε λίγα χρόνια και από την πολιτική τι θα κάνει η σωσίας της;

«Χαίρομαι που θα επιστρέψει κάποια ηρεμία-για την κυρία Μέρκελ και για μένα» δηλώνει η Βανέτσκι. Μετά από 13 χρόνια στην καγκελαρία η σωσίας της έχει κουραστεί φυσικά και η συγκυρία με την αποχώρηση Μέρκελ από την κομματική ηγεσία έρχεται στην κατάλληλη στιγμή.

«Εάν κυλήσουν όλα όπως τα φαντάζομαι, με το τέλος της θητείας της ως καγκελαρίου το 2021 θα πάρουμε μαζί σύνταξη» λέει η 61ενός χρονών Βανέτσκι.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, όλα ξεκίνησαν το 2005 με μια καρναβαλίστικη φορεσιά. Απέτυχε στην επιλογή και χωρίς δεύτερη σκέψη μπήκε στον ρόλο που λες ότι γεννήθηκε γι αυτόν. «Δεν έπρεπε να αλλάξω απολύτως τίποτα για να γίνω Μέρκελ, πως να μιλώ, πώς να στέκομαι, όλη μου η αύρα, όλα ίδια… το χτένισμα το έκλεψε η κυρία Μέρκελ από μένα και όχι το αντίστροφο» χαριτολογεί.

Μόνο η προφορά της προδίδει ότι κατάγεται από την Πολωνία. Και τότε ξεκίνησε η «μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής μου». Την έπεισαν να στείλει φωτογραφίες σε ένα πρακτορείο για σωσίες, το οποίο την καταχώρησε ως την πιο πειστική γερμανίδα σωσία της καγκελαρίου. Ο δρόμος είχε ανοίξει.

MERKEL 1

Η σωσίας της Μέρκελ δεν της μοιάζει μόνο αλλά και την θαυμάζει. «Για μένα είναι μεγάλη δημοκράτης που έχει κάνει πολλά για τη χώρα της, είμαι υπερήφανη που μοιάζω στην ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου». Είναι αλήθεια ότι αυτή η ομοιότητα της άνοιξε ένα κόσμο που μέχρι τότε της ήταν κρυμμένος. Και στο μέλλον τι θα κάνει; «Δεν λυπάμαι καθόλου που τα φώτα της δημοσιότητας θα σβήνουν μελλοντικά γιατί χόρτασα από τη δημοσιότητα, τις πολλές εμφανίσεις και τις υψηλές αξιώσεις εκείνων που με καλούν να μιμηθώ τη Μέρκελ». Από τότε που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση ωστόσο και η καγκελάριος συγκέντρωσε πυρά άρχισα να νοιώθει φόβο. «Όλα έχουν γίνει πιο κουραστικά» παραδέχεται. «Ελπίζω να μειωθούν κάπως οι εμφανίσεις μου».

Το ίδιο χαλαρά αντιδρά και η καμπαρετίστρια Μαριάνε Σέτσλε, η σωσίας νούμερο δύο της Μέρκελ. Στην αρχή δεν είχε αντιληφθεί την ομοιότητα, στη συνέχεια συμπεριέλαβε στις εμφανίσεις της σκέτσα με την καγκελάριο με επιτυχία. Και τώρα που η Μέρκελ αποχαιρετά σιγά-σιγά την εξουσία; «Κανένα πρόβλημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ