ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Στρασβούργο: «Αν δεν είχαμε το πάρτι, θα ήμασταν στο κέντρο»

Επίθεση στο Στρασβούργο: «Αν δεν είχαμε το πάρτι, θα ήμασταν στο κέντρο»
REUTERS/Christian Hartmann

«Θα μπορούσα να είμαι εκεί και εγώ και οποιοσδήποτε άλλος»: με τα λόγια αυτά, ο υπεύθυνος Τύπου των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφος Βασίλης Κατσαρδής επιχειρεί να εξηγήσει στο CNN Greece πόσο δημοφιλής είναι η χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο, όπου χτες έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 12 μετά από επίθεση ενόπλου.

Ο κ. Κατσαρδής, μαζί με συνεργάτες του, είχε αποχωρήσει από το Ευρωκοινοβούλιο γύρω στις 20:00 τοπική ώρα για να πάει στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο πάρτι της ευρωομάδας της Αριστεράς, στην οποία και εργάζεται.

«Φτάνοντας στο εστιατόριο όπου θα γινόταν η γιορτή, μάθαμε για τις επιθέσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συμπληρώνει: «Εκείνη τη στιγμή, φυσικά, η πρώτη αντίδραση είναι να μάθεις πού είναι όλοι οι δικοί σου άνθρωποι. Το επόμενο δίωρο προσπαθούσα να μάθω για όλους τους ανθρώπους που ξέρω στο Στρασβούργο να δω αν είναι καλά και ενημερωθώ για το τι συμβαίνει».

Ευτυχώς, όπως εξηγεί ο ίδιος, όλοι οι φίλοι και συνεργάτες ήταν σώοι.

Η επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά σήμανε χτες συναγερμό στις Αρχές, που κινητοποιήθηκαν άμεσα για να εκκενώσουν την περιοχή γύρω από το σημείο της επίθεσης.

Ζήτησαν, μάλιστα, σε κάτοικους και επισκέπτες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.

Screen Shot 2017 10 01 at 13.13.51


Ο Βασίλης Κατσαρδής

Για λόγους ασφαλείας έκλεισαν και οι πόρτες της Ευρωβουλής, εγκλωβίζοντας ευρωβουλευτές, εργαζόμενους αλλά και δημοσιογράφους για αρκετές ώρες.

«Οι άτυχοι ήταν εκείνοι που έμειναν μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, που ήταν την ώρα της επίθεσης μέσα και εργάζονταν. Και αυτό γιατί το Ευρωκοινοβούλιο έκλεισε και τους έκλεισε μέσα» λέει ο κ. Κατσαρδής, και συνεχίζει: «Τελικά έφυγαν τις πρώτες πρωινές ώρες, δηλαδή κατά τις 3:00 για λόγους ασφαλείας επειδή δεν είχε εντοπιστεί ακόμη ο δράστης».

2018 12 12T100011Z 102359889 RC1EAFC13B00 RTRMADP 3 FRANCE SECURITY


Πηγή: REUTERS/Vincent Kessler

Και παρότι το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του 29χρονου συνεχίζεται, η πόλη έχει αρχίσει ήδη να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς.

«Όταν είμαι στο Στρασβούργο μένω σε μια ήσυχη γειτονιά. Αυτό που μαθαίνουμε τώρα είναι ότι όλα έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σε μια κανονικότητα: το τραμ, τα λεωφορεία και τα ταξί. Γύρω στη 1:30 το πρωί, ο Ταγιάνι που ήταν μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τους ευρωβουλευτές να τους ενημερώσει μέσα στην Ολομέλεια για το τι συμβαίνει και τους πρότεινε να τους δώσει αυτοκίνητα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια. Αυτό δεν έγινε, όμως, για όλους όσους δεν είναι ευρωβουλευτές» λέει ο κ. Κατσαρδής, συμπληρώνοντας: «Αν έμενες, όμως, στο κέντρο έπρεπε να πας με τα πόδια, σε μια πόλη-φάντασμα χτες, που μόνο και μόνο αυτό σε τρομοκρατεί όταν έχουν μόλις γίνει οι επιθέσεις».

Ερωτηθείς εάν σήμερα τα μέτρα ασφαλείας στο ευρωκοινοβούλιο είναι πιο αυστηρά, ο υπεύθυνος Τύπου των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

«Σήμερα που μπήκα στο κτήριο δεν είδα μεγάλη διαφορά, είδα μόνο λίγους περισσότερους στην ασφάλεια στην πόρτα. Δεν είδα ούτε αστυνομία απέξω, δεν είδα ούτε μέτρα ασφαλείας ιδιαίτερα παραπάνω… Χτες το βράδυ ήταν αυτός ο πανικός, έμεινε πολύς κόσμος εγκλωβισμένος στο Ευρωκοινοβούλιο ίσως και χωρίς λόγο».

«Αν δεν είχαμε το πάρτι χτες, στο κέντρο θα ήμασταν…»

Στη Γαλλία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό πολιτών αλλά και τουριστών. Μάλιστα, αποτελούν και αγαπημένη έξοδο και για οικογένειες με παιδιά.

«Θα μπορούσε, όμως, στον οποιοδήποτε να συμβεί να είναι θύμα γιατί είναι μεγάλη ατραξιόν για το Στρασβούργο η χριστουγεννιάτικη αγορά. Δύο χρόνια πριν είχα έρθει με τη νεογέννητη κόρη μου και τη γυναίκα μου για να περάσουμε εδώ τα Χριστούγεννα πριν και μετά την Ολομέλεια. Θα μπορούσα να είμαι εκεί και εγώ και οποιοσδήποτε άλλος. Αν δεν είχαμε αυτό το πάρτι χτες, στο κέντρο θα ήμασταν και εμείς για να διασκεδάσουμε, να πιούμε ζεστό κρασί, να φάμε λουκάνικα και όλα όσα γίνονται κλασικά στη χριστουγεννιάτικη αγορά» είπε ο ίδιος, και συνέχισε:

«Πάντως στη γειτονιά που είμαι εγώ, που λέγεται Ορατζερί, από τα βλέμματα μπορείς να καταλάβεις ότι ο κόσμος ήταν ήρεμος αλλά στεναχωρημένος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ