ΚΟΣΜΟΣ

«Κόκκαλο» οι δημοσιογράφοι με την απάντηση της Μέρκελ για το Brexit

«Κόκκαλο» οι δημοσιογράφοι με την απάντηση της Μέρκελ για το Brexit
Reuters/ POOL

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ άφησε άφωνους τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όταν φάνηκε να δηλώνει ότι θα εργαστεί με όλες τις δυνάμεις της για να μην παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην περίπτωση διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

«Ασφαλώς θα δίναμε βάση σε κάτι τέτοιο. Ξέρετε, προετοιμαζόμαστε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά όσο εξαρτάται από εμένα θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί», απάντησε, βήχοντας, η καγκελάριος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Μέρκελ, που τις τελευταίες ημέρες ταλαιπωρείται από ένα κρυολόγημα, φαίνεται ότι δεν κατάλαβε την ερώτηση που της τέθηκε και απάντησε τι θα έκανε η ίδια στην περίπτωση ενός «άτακτου» Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. Ο εκπρόσωπός της έσπευσε να της διευκρινίσει ότι παράκουσε και τότε εκείνη επαναδιατύπωσε την απάντησή της:

«Α, μάλιστα. Αυτή είναι μια εντελώς θεωρητική ερώτηση και δεν απαντώ ποτέ σε τέτοιες ερωτήσεις», είπε.

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την άρση ή το μετριασμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Οι 27 ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την άρση ή τον μετριασμό των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Σχετική δήλωση έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της συνόδου κορυφής.

«Συζητήσαμε το θέμα της Ρωσίας και της Ουκρανίας και διαπιστώσαμε, ότι δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση ούτως ώστε να άρουμε ή να μετριάσουμε τις κυρώσεις» δήλωσε η Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι στη Σύνοδο συζητήθηκε επίσης το επεισόδιο που σημειώθηκε στα στενά του Κερτς μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως και ότι «για μια ακόμη φορά καταστήσαμε σαφές ότι πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην θάλασσα της Αζοφικής».

Νωρίτερα η σύνοδος κορυφής της ΕΕ είχε αποφασίσει να παρατείνει για έξι μήνες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ