ΚΟΣΜΟΣ

Τη Δευτέρα τα πρώτα στοιχεία των μαύρων κουτιών του Su-24

Τη Δευτέρα τα πρώτα στοιχεία των μαύρων κουτιών του Su-24
Το μαύρο κουτί ανοίχτηκε ενώπιον των δημοσιογράφων Video grab

Το ρωσικό Su-24 δεν αποτελούσε κίνδυνο για την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής αεροπορίας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει αποδείξεις ότι το ρωσικό αεροσκάφος δεν παραβίασε ποτέ τα σύνορα της Τουρκίας.

"Σε κάθε περίπτωση, το ρωσικό Su-24 δεν συνιστούσε απειλή για την Τουρκία και τους πολίτες της," δήλωσε ο Σεργκέι Ντρονόφ, ενώ πρόσθεσε ότι τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους έχουν βρεθεί στο χώρο συντριβής.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραχώρησε συνέντευξη τύπου σήμερα για την έρευνα που διεξάγεται σχετικά με τις συνθήκες κατάρριψης του ρωσικού βομβαρδιστικού και την αποκωδικοποίηση των μαύρων κουτιών.

Παράλληλα, η Ρωσία κάλεσε 14 χώρες να συμμετάσχουν στην αποκωδικοποίηση των μαύρων κουτιών του ρωσικού Su-24, που κατέρριψε η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, ωστόσο μόνο η Κίνα και η Μεγάλη Βρετανία αποδέχτηκαν την πρόσκληση.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία των μαύρων κουτιών θα δημοσιοποιηθούν την Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο ρώσος υπουργός Άμυνας. Το μαύρο κουτί μάλιστα ανοίχτηκε από ειδικούς ενώπιον των δημοσιογράφων κατά την συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ειδικό εργαστήριο.

Το ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 κατερρίφθη από την Τουρκία ως απάντηση στην φερόμενη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από το ρωσικό αεροσκάφος. Τόσο οι ρώσοι όσο και οι σύροι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι Su-24 δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας κι ότι η κατάρριψη ήταν παράνομη.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τότε την τουρκική επίθεση "πισώπλατη μαχαιριά" από "συνεργούς τρομοκρατών". Ένας από τους πιλότους του ρωσικού αεροσκάφους σκοτώθηκε από πυρά ανταρτών μετά την εκτόξευσή τους από το πιλοτήριο ενώ ο άλλος διεσώθη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ