ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι θα εξετάσει την έκδοση του Γκιουλέν

Ο Τραμπ υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι θα εξετάσει την έκδοση του Γκιουλέν
REUTERS/Jonathan Ernst/

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ουάσινγκτον «θα εξετάσει» την πιθανότητα έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, όμως δεν ανέλαβε καμία δέσμευση, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Το μόνο πράγμα που είπε είναι ότι θα το εξετάζαμε», ανέφερε η εκπρόσωπος του προέδρου, Σάρα Σάντερς, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Τίποτα περισσότερο σ' αυτό το σημείο πέραν αυτού... απολύτως τίποτα δεσμευτικό σε αυτή τη διαδικασία», υπογράμμισε.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι ο Τραμπ είπε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Αργεντινή, στο περιθώριο της συνόδου της G20, ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για την έκδοση του Γκιουλέν. Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που ρωτήθηκε για το θέμα αυτό την Δευτέρα, είπε ότι ο Τραμπ δεν δεσμεύτηκε να εκδώσει τον Γκιουλέν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνομιλία που είχαν οι δύο πρόεδροι.

Στο Νταβός ο Τραμπ

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό ο Ντόναλντ Τραμπ θα μετάσχει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιανουαρίου στην Ελβετία.

Η Σάρα Σάντερς είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα δώσει το παρών, διευκρινίζοντας ότι στην αμερικανική αντιπροσωπεία θα μετέχει και η Ιβάνκα, η κόρη και σύμβουλος του Τραμπ.

Πέντε δισεκατομμύρια για το τείχος με το Μεξικό;

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να το «φώναζε» εδώ και αρκετές ημέρες ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό εάν το Κογκρέσο δεν αποδεσμεύσει το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ωστόσο σήμερα εμφανίστηκε πιο ελαστικός.

«Διαθέτουμε κι άλλα μέσα για να φθάσουμε στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, χωρίς να εξηγήσει ποια ακριβώς είναι αυτά τα μέσα.

«Στο τέλος της ημέρας, δεν θέλουμε να κλείσουμε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, θέλουμε να κλείσουμε τα σύνορα», συμπλήρωσε η αξιωματούχος.

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία έως την Παρασκευή τα μεσάνυχτα, ένα μέρος των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα παραλύσει, απουσία κεφαλαίων για να λειτουργήσουν.

Αν και οι επιπτώσεις ενός «shutdown» είναι δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια, η λειτουργία των υπουργείων Εσωτερικής Ασφάλειας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών ή ακόμα και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα διαταραχθεί, με δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους να τίθενται σε αναγκαστική αργία άνευ αποδοχών.

Προς το παρόν οι Ρεπουμπλικάνοι κυριαρχούν στο Κογκρέσο. Όμως, κάθε νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό πρέπει να εγκρίνεται με 60 ψήφους εκ των 100 στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν μονάχα 51 έδρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ