ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ελπίζουμε στη στήριξη της Βραζιλίας για την κλιματική αλλαγή

Γαλλία: Ελπίζουμε στη στήριξη της Βραζιλίας για την κλιματική αλλαγή
REUTERS/Kacper Pempel

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ελπίζει ότι η Βραζιλία θα παραμείνει δεσμευμένη στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μολονότι η Μπραζίλια ανακοίνωσε ότι δεν θα φιλοξενήσει τη σύνοδο COP25 για το κλίμα το 2019, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Υπολογίζουμε στη Βραζιλία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, το Παρίσι αναμένει η χώρα «να παραμείνει δεσμευμένη» στην «αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης μαζί μας, στο πλευρό του Μεξικού καθώς και των άλλων εταίρων μας στη Νότια Αμερική».

Ο Λεντριάν έκανε την τοποθέτηση αυτή παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας της Ομάδας των Επτά βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου το 2019.

Η Βραζιλία ανακοίνωσε στα τέλη του Νοεμβρίου ότι δεν θα οργανώσει τελικά τη διεθνή σύνοδο για το κλίμα COP25 το 2019, απόφαση στην οποία «συμμετείχε» ο ακροδεξιός εκλεγμένος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή κι αναλαμβάνει την εξουσία τον Ιανουάριο.

Ο Μπολσονάρου έχει ονομάσει υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης που θα αναλάβει καθήκοντα την Πρωτοχρονιά τον Ερνέστου Αραούζου, φλογερό θαυμαστή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και επίσης αμφισβητία της κλιματικής αλλαγής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας έχει υποστηρίξει ότι «η αριστερά έχει απαγάγει την υπόθεση (της προστασίας) του περιβάλλοντος» και την έχει «διαστρεβλώσει σε βαθμό παροξυσμού», καθώς «ο μαρξισμός» έχει «επηρεάσει το επιστημονικό δόγμα για την κλιματική αλλαγή».

Η σύνοδος One Planet για την ανάληψη δράσης για το κλίμα, στην οποία συμμετέχουν διεθνείς οργανισμοί, Κράτη και ΜΚΟ, θα οργανωθεί στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου της G7, που θα γίνει στο Μπιαρίτς (νοτιοδυτικά) τον Αύγουστο του 2019, ανήγγειλε εξάλλου ο Λεντριάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ