ΚΟΣΜΟΣ

Έπεσε η αυλαία της προεκλογικής περιόδου στην Ισπανία

Έπεσε η αυλαία της προεκλογικής περιόδου στην Ισπανία
Το σενάριο που θέλει το Podemos, του Πάμπλο Ιγκλέσιας, να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και να αποτελεί ρυθμιστή των εξελίξεων σε περίπτωση που το Λαϊκό Κόμμα δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, έχει θορυβήσει τον Μαριάνο Ραχόι. HEINO KALIS

Με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, αργά το βράδυ της Παρασκευής, αλλά και εκδηλώσεις στις οποίες πρωτοστάτησαν κορυφαία στελέχη τους, έπεσε η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας (18/12) και πλέον οι Ισπανοί μετρούν αντίστροφα για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή (20/12).

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), ο ηγέτης των Σοσιαλιστών (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ και ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos-Θιουδαδάνος) Αλμπέρτ Ριβέρα μίλησαν στους οπαδούς τους σε διαφορετικές ομιλίες στη Μαδρίτη, ενώ ο επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, συνάντησε τους υποστηρικτές του κινήματος στη Βαλένθια.

Το μικρότερο κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς (IU) του Αλβέρτο Γκαρθόν, τέλος, διοργάνωσε τη συγκέντρωσή του στη Χετάφε, έξω από την πρωτεύουσα.

Στόχος των υποψηφίων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι πρωτίστως οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των οποίων ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ (έως το 42% φθάνει η αδιευκρίνιστη ψήφος προς τα ισπανικά κόμματα), αλλά κυρίως η στήριξη σε τοπικό επίπεδο Αυτονομιών των κομμάτων τους (ιδίως σε εκείνες όπως η Καταλονια, η Χώρα των Βάσκων και κατόπιν η Βαλένθια, και η Γαλικία), που κατά παράδοση εκφράζουν αποσχιστικές τάσεις από το ισπανικό κράτος και παραδοσιακά ψηφίζουν τις τοπικές πολιτικές παρατάξεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Publico, προσκείμενη στους Podemos, υπάρχουν μυστικές δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το κόμμα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά το Λαϊκό Κόμμα, αφήνοντας τους Σοσιαλιστές να κονταροκτυπιούνται με τους Θιουδαδάνος για την τρίτη και τέταρτη θέση, γεγονός που έχει θορυβήσει τον Ραχόι.

Ο νυν πρωθυπουργός, μάλιστα, ενημέρωσε σχετικά την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το ενδεχόμενο το Podemos να αποτελέσει ρυθμιστή των εξελίξεων σε περίπτωση που το PP δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Άξιο αναφοράς, πάντως, είναι το γεγονός ότι οι Θιουδαδάνος, που κι αυτοί θεωρούνται ότι μπορούν με την παρέμβασή τους να καταστούν ρυθμιστές στη διακυβέρνηση της χώρας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, δήλωσαν πως μάλλον θα απέχουν από τις διαδικασίες στήριξης πρωθυπουργού σε περίπτωση νίκης του ΡΡ, ή του PSOE, με ικανό αριθμό εδρών ώστε να εξασφαλίζουν την έστω και εύθραυστη κυβερνησιμότητα της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ