ΚΟΣΜΟΣ

Φαμπιούς: Η συριακή κυβέρνηση δεν επιθυμεί διαπραγμάτευση

Φαμπιούς: Η συριακή κυβέρνηση δεν επιθυμεί διαπραγμάτευση
Ο Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το ενδεχόμενο ο Μπασάρ αλ Άσαντ να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές στη Συρία. REUTERS / EDUARDO MUNOZ

Εγγυήσεις για την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία ζήτησε από τον ΟΗΕ η Γαλλία κατά τη χθεσινοβραδινή (18/12) συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκτιμώντας ότι είναι επιβεβλημένη τόσο για ηθικούς λόγους, όσο και για «λόγους αποτελεσματικότητας της ειρηνευτικής διαδικασίας».

«Πώς κάποιος οι πράξεις του οποίου συνέβαλαν να σφαγιαστεί μεγάλο μέρος του λαού, θα μπορέσει τελικά να τον ενώσει;» διερωτήθηκε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και την ομόφωνη απόφαση για επικύρωση του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Συρία.

«Όσο ο Άσαντ εξακολουθεί να ασκεί τη διακυβέρνηση, μια αληθινή και διαρκής συμφιλίωση ανάμεσα στον πληθυσμό και το συριακό κράτος μοιάζει άπιαστη», πρόσθεσε ο Φαμπιούς και ζήτησε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για «μια αποτελεσματική πολιτική μετάβαση, που σημαίνει την παράδοση σε μια μεταβατική κυβέρνηση όλων των εκτελεστικών εξουσιών, κυρίως τον έλεγχο επί του στρατού και του μηχανισμού των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως το προβλέπει η Ανακοίνωση της Γενεύης».

Ο Λοράν Φαμπιούς πρόσθεσε, επίσης, πως η Γαλλία θεωρεί απαράδεκτο να θέσει ο Άσαντ υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές και εκτίμησε ότι αντίθετα με την αντιπολίτευση, η συριακή κυβέρνηση δεν μοιάζει να θέλει να διεξαγάγει σοβαρές διαπραγματεύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ