Διαμαρτυρία από το Πεκίνο για πτήση μαχητικού των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Για παραβίαση του εναέριου χώρου της, πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, κατηγόρησε τις ΗΠΑ η Κίνα, την Παρασκευή.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στο CNN, το πρόβλημα προέκυψε όταν ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος εντοπίστηκε να πετά σε αμφισβητούμενο εναέριο χώρο, πάνω από νησιά που βρίσκονται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Όπως ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος, δεν υπήρχε πρόθεση να συμβεί κάτι τέτοιο και το συγκεκριμένο περιστατικό δεν έχει σχέση με αυτό που είχε σημειωθεί στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη, όταν πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ προσέγγισε τα τεχνητά νησιά της Κίνας και παραβίασε τα θαλάσσια ύδατα.
Τότε, ο Σιου Τιανκάι, πρέσβης της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε χαρακτηρίσει το περιστατικό ως μεγάλη πρόκληση, μιλώντας επίσης στο CNN.
Όπως ισχυρίστηκε ο Μπιλ Ούρμπαν, εκπρόσωπος του επιτελείου Άμυνας των ΗΠΑ, σχολιάζοντας το περιστατικό της Παρασκευής, δεν υπήρχε πρόθεση να προκληθεί η Κίνα, αλλά η πτήση αποτέλεσε απλώς μέρος άσκησης που στόχο είχε να διαπιστωθεί η ετοιμότητα των πιλότων.
China complains about U.S. plane straying into disputed airspace
Jim Sciutto and Ralph Ellis by CNN
Τετ α τετ Πιερρακάκη με Fatih Birol - Στην ατζέντα η ενέργεια και η κρίση στη Μέση Ανατολή
20:31
«Τα μέτρα υπέρ των επενδύσεων που ανακοίνωσε η Κούβα είναι "ανεπαρκή"», λέει ο Ρούμπιο
20:22
«Η Ουκρανία μπορεί να προμηθεύσει με 1.000 drones τους συμμάχους της κατά του Ιράν», λέει ο Ζελένσκι
20:13
Ισραηλινός ΥΠΕΞ: «Έχουμε κερδίσει τον πόλεμο εναντίον του Ιράν - Οι στόχοι παραμένουν ανεκπλήρωτοι»
20:00