ΚΟΣΜΟΣ

Απάντηση Αναστασιάδη σε Ακιντζί: Λύση στο Κυπριακό μόνο μέσα από τον αλληλοσεβασμό

Απάντηση Αναστασιάδη σε Ακιντζί: Λύση στο Κυπριακό μόνο μέσα από τον αλληλοσεβασμό
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Απάντηση στις δηλώσεις Ακιντζί περί ανάγκης αλλαγής νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς αναφορικά με το Κυπριακό, έδωσε ο Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο επίσκεψης του προέδρου της Κύπρου στο στρατόπεδο της Ευρύχου.

Εκφράζοντας την προσδοκία του για γόνιμο διάλογο και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να «υποδείξει ένα ανάλογο κράτος του προτύπου που θέλει να δημιουργήσουμε στην Κύπρο».

«Θέλω να ελπίζω ότι επιτέλους θα επικρατήσει η λογική, όχι αυτού που υπαγορεύει στον κ. Ακιντζί να με συμβουλεύει ότι πρέπει να αλλάξω νοοτροπία. Γιατί η απάντηση μου είναι απλή. Ας μου υποδείξει ένα ανάλογο κράτος του προτύπου που θέλει να δημιουργήσουμε στην Κύπρο, ενός ανάλογου ομοσπονδιακού μοντέλου, όπου η μία των συνιστωσών πολιτειών θα πρέπει να καθορίζει την τύχη της άλλης μέσα από μηχανισμούς της θετικής ψήφου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

«Ας μου υποδείξει ακόμα μία χώρα, όχι πλέον ομοσπονδία, όπου τελεί κάτω από την εγγύηση μιας τρίτης χώρας που εισέβαλε και κατέχει εδάφη της άλλης», συμπλήρωσε ο Κύπριος πρόεδρος, σύμφωνα με το offsite.com.cy

«Είναι η ώρα που θεωρώ πως πρέπει όλοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αλλά ιδιαίτερα οι ηγεσίες, και επεκτείνοντας αυτοί που ελέγχουν κάποιες των ηγεσιών, και υπονοώ σαφέστατα τη δύναμη που ελέγχει και κατέχει το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας, να συνειδητοποιήσουν ότι αν θέλουμε μόνιμη ειρήνη, αν θέλουμε πραγματικά την προκοπή – και εμείς αυτό επιδιώκουμε εδώ και τόσα χρόνια – μόνο μέσα από τον αλληλοσεβασμό μπορεί να το επιτύχουμε, μόνο μέσα από τη δημιουργία τέτοιων προϋποθέσεων που θα μας επιτρέψουν επιτέλους δίδοντας τα χέρια να δώσουμε και προοπτική στο μέλλον», συνέχισε.

«Δεν είμαι εδώ για να εκφωνήσω πολιτική ομιλία, όμως θεωρώ πως βασικές αρχές που άπτονται της λύσης του Κυπριακού και ιδιαίτερα της παρουσίας σας, της ύπαρξης σας, και η ύπαρξη σας δεν είναι με επιθετικές προθέσεις, δεν είναι ο στόχος η Εθνική Φρουρά να μετατραπεί σε ένα στρατό που θα είχε τη δυνατότητα ανατροπής των κατοχικών δεδομένων», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ