ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτιά Ραχόι, αναμονή για τις συνεργασίες στη μετεκλογική Ισπανία

Πρωτιά Ραχόι, αναμονή για τις συνεργασίες στη μετεκλογική Ισπανία
REUTERS/Juan Medina

Έκλεισαν οι κάλπες στην Ισπανία με το λαϊκό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι να λαμβάνει σύμφωνα με τα exit polls ποσοστό 26,8% και να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, απέχοντας ωστόσο από τον στόχο της αυτοδυναμίας. "Μάχη" για τη δεύτερη θέση δίνουν οι Podemos με τους Σοσιαλιστές. 

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) εξασφαλίζει 114 έως 124 έδρες στο 350μελές κοινοβούλιο, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα έρχεται δεύτερο με 79 έως 85 έδρες και ακολουθούν το κίνημα Podemos και οι Ciudadanos.

Οι Podemos εξασφαλίζουν 70-80 έδρες και οι Ciudadanos 46 έως 50 έδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll, μεταδίδει το Reuters.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι το PP είναι ο νικητής των εκλογών με το 26,8% των ψήφων και δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται το κίνημα Podemos με το 21,7% των ψήφων.

Podemos: Τελείωσε ο δικομματισμός στην Ισπανία

Εκπρόσωπος του κόμματος Podemos σχολίασε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η πολιτική του δικομματισμού τελείωσε για την Ισπανία.

"Το δικομματικό σύστημα τελείωσε και μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο στη χώρα μας", δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος.

Επειτα από την καταμέτρηση άνω του 50% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνει 123 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 97 έδρες, το κόμμα Podemos 70 έδρες και οι Ciudadanos 31 έδρες.

Οι Θιουδαδάνος έχουν τονίσει πως είτε μπορεί να στηρίξει το ΡΡ κυβερνητικά εάν προταθεί άλλο πρόσωπο στην πρωθυπουργία πλην του Ραχόι (ίσως η Σοραγια ντε Σανταμαρία), ή ότι θα απέχει στην ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, προκειμένου να διευκολύνει την έγκριση του υποψηφίου του κόμματος που θα πρωτεύσει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού είχε κερδίσει τις εκλογές του 2011 με ποσοστό 45% εξασφαλίζοντας τότε την απόλυτη πλειοψηφία.

Η Ισπανία έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 1981, έχει ζήσει 12 χρόνια με τη δεξιά υπό την ηγεσία του Χοσέ Μαρία Αθνάρ (από το 1996 έως το 2004) και του Μαριάνο Ραχόι από το 2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ