ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία - Εκλογές: Μειωμένη η συμμετοχή σε σχέση με το 2011

Ισπανία - Εκλογές: Μειωμένη η συμμετοχή σε σχέση με το 2011
REUTERS/Albert Gea

Μειωμένη σε σύγκριση με το 2011 είναι η προσέλευση στις σημερινές εκλογές στην Ισπανία με βάση τα πρώτα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση στις 15:00.

Σύμφωνα με αυτά, η συμμετοχή έφθανε στο 36,9% την ώρα που στην εκλογική αναμέτρηση του 2011 το ποσοστό αυτό έφθανε στο 37,9%.

Ωστόσο οι αρχές υπογραμμίζουν ότι αναμένεται να αυξηθεί η συμμετοχή τις επόμενες ώρες μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 21:00 όταν και θα δουν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα exit polls.

Ορισμένοι θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ισπανία, μετά και τις εξελίξεις στην Πορτογαλία, μπορεί εφόσον είναι ανατρεπτικό να επηρεάσει και την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Πολλά θα εξαρτηθούν από την δύναμη που θα έχει το αδελφό, προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα των Podemos και από τους συσχετισμούς στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πάνω από 90.000 αστυνομικοί έχουν τεθεί επί ποδός σε όλη τη χώρα που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού (επίπεδο 4) για τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα, παραμένει μη προβλέψιμο παρά τις ενδείξεις για προβάδισμα του κεντροδεξιού λαϊκού κόμματος του Μαριάνο Ραχόι.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, προσερχόμενος να ψηφίσει, δήλωσε πως είναι "ενθαρρυντικό" που προσέρχονται τόσοι πολλοί ψηφοφόροι, με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ να επισημαίνει ότι "το μέλλον δεν έχει γραφεί ακόμη", εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το κόμμα του θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "μυρίζει αλλαγή".

Μέχρι και την ύστατη στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας, οι ηγέτες των κομμάτων και ειδικότερα του λαϊκού και των σοσιαλιστών, έδειχναν να απειλούνται ιδιαίτερα από τις διαρροές ψήφων προς τους Θιουδαδάνος και το Podemos αντίστοιχα.

Το κόμμα των Κεντρώων, Θιουδαδάνος, έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση με το Λαϊκό κόμμα εφόσον δεν είναι πρωθυπουργός ο Ραχόι.

Οι μισοί Ισπανοί είναι αναποφάσιστοι και η αδιευκρίνιστη ψήφος παρέμενε υψηλότατη (41-42%) ακόμη και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Διαβάστε περισσότερα:

Ισπανία: Xωρίς ασφαλή πρόβλεψη οι εκλογές

Πορτογαλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη των Σοσιαλιστών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ