ΚΟΣΜΟΣ

«Ανεπαρκής» για τον ΟΗΕ η δίκη για τη δολοφονία Κασόγκι

«Ανεπαρκής» για τον ΟΗΕ η δίκη για τη δολοφονία Κασόγκι
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Huseyin Aldemir

H Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δηλώνει ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει το δίκαιο χαρακτήρα και την αμεροληψία της δίκης που εξελίσσεται στη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, εκτιμώντας ότι η διαδικασία «δεν είναι επαρκής».

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασάνι, ερωτηθείσα για την πρόταση του Σαουδάραβα γενικού εισαγγελέα να επιβληθεί θανατική ποινή στους πέντε από τους 11 κατηγορούμενους για τη δολοφονία Κασόγκι, επανέλαβε την έκκληση του ΟΗΕ για ανεξάρτητη έρευνα της υπόθεσης «με διεθνή συμμετοχή».

«Τα Ηνωμένα Έθνη εναντιώνονται πάντοτε στη θανατική ποινή», πρόσθεσε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera.

Ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, αρθρογράφος της Washington Post, δολοφονήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ο 59χρονος Σαουδάραβας δημοσιογράφος στραγγαλίστηκε και διαμελίστηκε, ενώ τα κομμάτια του σώματός του διαλύθηκαν σε οξύ.

Ο φόνος του αρθρογράφου, ο οποίος επέκρινε το καθεστώς στο Ριάντ, προκάλεσε σοκ ανά την υφήλιο. Αφού αρχικά αρνήθηκε τον φόνο του δημοσιογράφου, το Ριάντ τελικά εξήγησε πως ο Κασόγκι σκοτώθηκε στη διάρκεια μιας κρατικής «επιχείρησης που βγήκε εκτός ελέγχου» και την οποία επέβλεπαν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που έχουν έκτοτε καθαιρεθεί.

Η Άγκυρα κατηγόρησε «τα πιο υψηλά επίπεδα» του σαουδαραβικού κράτους. Τουρκικά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και η CIA, υποψιάζονται ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παρήγγειλε ο ίδιος την επιχείρηση εναντίον του Τζαμάλ Κασόγκι.

Η Τουρκία ζήτησε την έκδοση 18 Σαουδαράβων οι οποίοι συνελήφθησαν στη χώρα τους και είναι ύποπτοι για ανάμιξη στον φόνο. Όμως η Σαουδική Αραβία απάντησε πως δεν υπάρχει περίπτωση να εκδώσει Σαουδάραβες υπηκόους στην Τουρκία και ανακοίνωσε πως οι ύποπτοι θα δικασθούν στη χώρα τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ