ΚΟΣΜΟΣ

«Μπλε Πατρίδα»: Η Τουρκία ετοιμάζει γιγαντιαίων διαστάσεων άσκηση στη Μεσόγειο

«Μπλε Πατρίδα»: Η Τουρκία ετοιμάζει γιγαντιαίων διαστάσεων άσκηση στη Μεσόγειο
EPA/TURKISH ARMED FORCES HANDOUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ φωτογραφία αρχείου

Νέα μεγαλειώδη στρατιωτική άσκηση με το όνομα «Μπλε Πατρίδα» προετοιμάζει η Τουρκία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ναυτική και αεροπορική άσκηση που προγραμματίζει η Τουρκία για τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η άσκηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, η οποία, ωστόσο, περιλαμβάνει και περιοχές που θεωρούνται αμφιλεγόμενες από Ελλάδα και Κύπρο, ενώ έχει σκοπό να δώσει ένα μήνυμα για τις προθέσεις της Άγκυρας προς την Αθήνα.

Η «Μπλε Πατρίδα» αναμένεται να είναι «η μεγαλύτερη πρόβα πολέμου», σχολιάζει η «Γενί Σαφάκ», ενάντια στις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου για ναυτική υπεροχή και κατοχή στις εν λόγω θάλασσες.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει, επίσης, τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, περί 462 τ.χλμ. μπλε πατρίδας και υπογραμμίζει ότι στην άσκηση θα λάβει μέρος και το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας σε ημερίδα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Τουρκίας με θέμα την Αμυντική Βιομηχανία, ο Ακάρ δήλωσε: «Έχουμε τονίσει και συνεχίζουμε να τονίζουμε στους συνομιλητές μας με σαφές και ηχηρό τρόπο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε με όλα τα κατάλληλα μέτρα τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε σε αυτό το θέμα επ’ ουδενί. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και συνεχίζουμε να τα λαμβάνουμε».

«Ο αγώνας μας σε αυτό που ονομάζουμε "μπλε Πατρίδα" συνεχίζεται. Στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο, όπου κι αν αυτή βρίσκεται, δεν είναι δυνατόν να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και κανένα δίκαιό μας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ