ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό έργο με στόχο την βελτίωση φροντίδας των ηλικιωμένων – Η Ευρώπη γερνάει επικίνδυνα

Ευρωπαϊκό έργο με στόχο την βελτίωση φροντίδας των ηλικιωμένων – Η Ευρώπη γερνάει επικίνδυνα
Pixabay

Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλη η Ευρώπη γηράσκει επικίνδυνα. Τα ποσοστά γήρανσης του πληθυσμού αυξάνονται δραματικά με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται για τις κοινωνίες, τα ασφαλιστικά ταμεία και την αγορά εργασίας.

Οι επιστήμονες, υπολογίζουν ότι έως το 2080 σχεδόν το ένα τρίτο του Ευρωπαϊκού πληθυσμού θα έχει ξεπεράσει την ηλικία των 65 ετών, μια δημογραφική πρόβλεψη η οποία εγείρει την ανάγκη να πλαισιωθεί επαγγελματικά ο αναπτυσσόμενος τομέας της φροντίδας των ηλικιωμένων.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, 12 οργανισμοί από πέντε Ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) υλοποιούν το έργο “EldiCare: Matching Skills in a growing European Silver Economy” το οποίο έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των κενών στις δεξιότητες των επαγγελματιών φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων, μέσω της παροχής εκπαιδεύσεων για την ανάπτυξη των κατάλληλων κοινωνικών και τεχνικών δεξιοτήτων.

Η ομάδα υλοποίησης του έργου θα συνεργαστεί με έμπειρους εκπαιδευτές επαγγελματικής κατάρτισης και οργανισμούς με τεχνογνωσία στο πεδίο της φροντίδας των ηλικιωμένων ατόμων με στόχο να προωθήσει την καινοτομία στο Ευρωπαϊκό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και να συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας.

Το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας συμμετέχει ενεργά στο έργο, συνεισφέροντας με την τεχνογνωσία του στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και της παροχής φροντίδας, καθώς και στον σχεδιασμό παιδαγωγικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικού υλικού.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφορικά με τη γήρανση, να σημειώσουμε, σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων στο παν. Θεσσαλίας, Βύρωνα Κοτζαμάνη, ο οποίος μίλησε πρόσφατα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «Οι θάνατοι καθ' όλη τη μεταπολεμική περίοδο αυξάνονται σχεδόν σταθερά παρόλο που την τελευταία 65ετία ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί κατά, σχεδόν, 15 χρόνια.

Και συνεχίζει ο καθηγητής:

«Όλοι ξέρουμε ότι η θνησιμότητα αυξάνεται σημαντικά μετά τα 65 έτη, ταχύτατα δε μετά τα 85 έτη. Έτσι, παρόλο που οι πιθανότητες ζωής μας αυξήθηκαν την τελευταία 65ετία, η αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων οδήγησε στην αύξηση του αριθμού των θανάτων που υπερδιπλασιάσθηκαν ανάμεσα στην πρώτη μεταπολεμική πενταετία και στην τελευταία αντίστοιχη (2013-2017).

Ο αριθμός των θανάτων αναμένεται όμως να αυξηθεί και τις δυο επόμενες δεκαετίες καθώς τα κέρδη στη μέση προσδοκώμενη ζωή θα επιβραδυνθούν και ταυτόχρονα τόσο το πλήθος όσο και το ποσοστό των άνω των 65 ετών θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι και το 2035 (αύξηση από 300 έως 500 χιλ και από το 21% στο 27-28% του συνολικού πληθυσμού αντίστοιχα)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ