ΚΟΣΜΟΣ

PKK: Η σύρραξη έχει μπει σε νέα φάση και εξελίσσεται σε εμφύλιο πόλεμο

PKK: Η σύρραξη έχει μπει σε νέα φάση και εξελίσσεται σε εμφύλιο πόλεμο
Τούρκοι αστυνομικοί της Ασφάλειας πραγματοποιούν ελέγχους στην περιοχή Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ, στις 30 Νοεμβρίου 2015, δυο ημέρες μετά τη δολοφονία του Κούρδου προέδρου του δικηγορικού συλλόγου της πόλης, Ταχίρ Ελτσί (Tahir Tahir Elçi) REUTERS/Sertac Kayar

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σημειώθηκαν σήμερα στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ο τουρκικός στρατός διεξάγει από την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη επιχείρησή του των τελευταίων ετών.

Αλλεπάλληλοι πυροβολισμοί που συνοδεύονταν από εκρήξεις ακούστηκαν στις πόλεις Τσιζρέ (Cizre) και Σιλώπη (Silopi) της επαρχίας Σιρνάκ (Şırnak), όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στο Τσιζρέ ένα ελικόπτερο του τουρκικού στρατού υποχρεώθηκε να προσγειωθεί, καθώς μπήκε στο στόχαστρο των μαχητών του PKK, ανέφερε η εφημερίδα Hürriyet.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων «89 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν» στο Τσιζρέ, εννέα στη Σιλόπη και άλλοι επτά στο Σουρ (Sur), στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ (Diyarbakir), αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση. Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι δέκα μέλη του PKK σκοτώθηκαν στο Νταργκετζίτ (Dargeçit), στη γειτονική επαρχία Μαρντίν (Mardin).

Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας κοντά στην πόλη Μπιτλίς (Bitlis) στη λίμνη Βαν.

Στο Νουσάιμπιν (Nusaybin), πόλη πάνω στα συροτουρκικά σύνορα στην επαρχία Μαρντίν, η απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί σε τρεις συνοικίες επεκτάθηκαν σήμερα σε άλλες έντεκα.

Η σύγκρουση «έχει μπει σε μια νέα φάση», εκτίμησε ο Μουράτ «Τσεμάλ» Καραγιλάν (Murat “Cemal” Karayılan).

«Η σύρραξη εξελίσσεται σε εμφύλιο πόλεμο», είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ