ΚΟΣΜΟΣ

Μοσκοβισί: Προς το συμφέρον και των δύο λαών η Συμφωνία των Πρεσπών

Μοσκοβισί: Προς το συμφέρον και των δύο λαών η Συμφωνία των Πρεσπών
REUTERS / Costas Baltas

«Το μήνυμα που κομίζω είναι ότι η Ελλάδα τώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, φυσικά στο πλαίσιο της Ευρωζώνης», ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων χαρακτήρισε ως «ιστορικό επίτευγμα στρατηγικής σημασίας» τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτιμώντας πως είναι προς το συμφέρον και των δύο λαών.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός έχει καλωσοριστεί και τόνισε πως η επιτυχία της επίτευξης πλεονάσματος 3,5% επέτρεψε στην Κομισιόν και όλα τα κράτη-μέλη να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων.

Όπως είπε, ήταν μία πολύ ευπρόσδεκτη κίνηση «γιατί ποτέ δεν πιστέψαμε ότι κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο και δεν θέλαμε φυσικά οι Έλληνες συνταξιούχοι να υποφέρουν έτι περαιτέρω από το κληροδότημα της κρίσης».

Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και πως η Ελλάδα τώρα βρίσκεται σε μία νέα φάση, στη μεταμνημονιακή φάση. Υποστήριξε ότι θα υπάρχει μία αποστολή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι επιτυχής, και η οποία θα βοηθήσει το Eurogrοup να μπορεί να αποδεχτεί την έκβαση αυτή, ώστε να υπάρχει συμφωνία και η Ελλάδα να πάρει την επόμενη δόση που έχει προβλεφθεί.

Ο επίτροπος επισήμανε ότι η επίσκεψη του σήμερα στην Αθήνα ήταν σχεδιασμένη εδώ και πολύ καιρό, προσκλήθηκε και θα συμμετάσχει σε δείπνο από το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο και πως δεν έχει καμία σχέση με την τωρινή κατάσταση στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως ήταν ευκαιρία να έχει σημαντικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υπουργούς, επιχειρηματίες και εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου.

Με τον πρωθυπουργό είπε ότι συζήτησε τις συνθήκες επιτυχούς έκβασης της μεταμνημονιακής αυτής εργασίας, όπως θα έκανε στη συνέχεια και κατά τη συνάντησή του με τους υπουργούς.

«Πραγματικά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και τώρα ας καταστήσουμε την Ελλάδα ένα πλήρες successs story και ας δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να μειώσουμε την ανεργία και να υπάρξουν κοινωνικά μέτρα» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το ονοματολογικό, απάντησε ότι δεν σχολιάζει την πολιτική κατάσταση. Για το θέμα της συμφωνίας τόνισε ότι η Επιτροπή αλλά και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη συνολικά είναι υποστηρικτικοί και πιστεύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και των γειτόνων της.

Ανέφερε ότι είναι ένα ιστορικό επίτευγμα στρατηγικής σημασίας «και ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα υποστηριχθεί και θα εφαρμοστεί». Σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι για να φέρνει κοντά τους λαούς, αφορά τη συμφιλίωση των λαών, τη θεραπεία των πληγών τού χθες και πως προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται αυτή η συμφωνία. «Και αυτό είναι η ίδια η Ευρώπη» τόνισε.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις εξελίξεις στο Brexit, ο κ. Μοσκοβισί μίλησε για πολύ σημαντική ψηφοφορία, «τώρα ξέρουμε επακριβώς τι δεν θέλει το βρετανικό Κοινοβούλιο και αναμένουμε να δούμε τι ακριβώς θέλουν οι Βρετανοί». Όπως παρατήρησε, η μοίρα τους βρίσκεται στα δικά τους χέρια και η Επιτροπή πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό τους.

«Έχουμε εκκινήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία και πάντοτε είμαστε διαθέσιμοι να βρούμε μία λύση» πρόσθεσε. Όπως επισήμανε, η συμφωνία υπήρξε στο τραπέζι, «πιστεύουμε ότι ήταν η καλύτερη λύση και τώρα θέλουμε οι Βρετανοί να εκφραστούν γνωρίζοντας ότι φυσικά μάς τελειώνει ο χρόνος και πρέπει να υπάρχουν κάποιες διευκρινίσεις τώρα προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης εν συνόλω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ