ΚΟΣΜΟΣ

«Τελειώνει ο χρόνος» για το τριών εβδομάδων βρέφος που ψάχνει καρδιά

«Τελειώνει ο χρόνος» για το τριών εβδομάδων βρέφος που ψάχνει καρδιά
facebook

Χωρίς μεταμόσχευση καρδιάς, ο Carter Cookson, το μόλις τριών εβδομάδων βρέφος, έχει ελάχιστες μέρες ζωής.

Το βρέφος, από το South Shields της βορειοανατολικής Αγγλίας, υπέστη τρεις καρδιακές προσβολές μετά τη γέννησή του στις 26 Δεκεμβρίου, ενώ η εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη για να του τοποθετηθεί βηματοδότης, αποκάλυψε νεκρό ιστό στην αριστερή κοιλία της καρδιάς του.

Οι γονείς του, Sarah και Chris Cookson, έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία μέσω των social media, την #findaheartforcarter, με την ελπίδα να βρεθεί δότης για το γιο τους.

Το 2013, έχασαν το πρώτο τους παιδί, τον δίχρονο Τσάρλι, από μια ασθένεια την οποία οι γιατροί δεν μπορούσαν να ταυτοποιήσουν. Το μωρό δεν μπορούσε να ανασάνει, να φάει, ή να καθίσει χωρίς βοήθεια και είχε υποστεί αρκετές επιληπτικές κρίσεις. «Μας πήρε πέντε χρόνια μετά από αυτό για να προσπαθήσουμε ξανά. Τώρα είμαστε ξανά στην ίδια κατάσταση και πάλι», είπε ο πατέρας στο CNNi.

Ο Κάρτερ νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Freeman στην πόλη Newcastle, όπου βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη για να κρατηθεί ζωντανό. Ενώ οι γιατροί προέβλεπαν αρχικά ότι το μωρό είχε πέντε εβδομάδες για να ζήσει, χωρίς μεταμόσχευση, τα προβλήματα θρόμβωσης του αίματος που παρουσίασε μείωσαν περεταίρω το προσδόκιμο της ζωής του.

Στις 16 Ιανουαρίου οι γιατροί είπαν στους γονείς του ότι έπρεπε να βρεθεί δότης μέσα σε τρεις ημέρες. «Προσεύχομαι ότι αν κάποιος βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση και του λένε ότι το παιδί του δεν θα ζήσει περισσότερο, ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν αυτή την τεράστια θυσία και να δωρίσουν την καρδιά για να ζήσει ο γιος μου», πρόσθεσε ο πατέρας.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μεταμοσχεύσεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, ανέφερε στο CNNi ότι συνολικά οκτώ παιδιά κάτω των δύο ετών, στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρειάζονται μεταμόσχευση καρδιάς. Για ασθενείς κάτω των 18, ο μέσος χρόνος αναμονής για έναν δότη καρδιάς είναι στις 70 μέρες για εκείνους που βρίσκονται στην «επείγουσα λίστα», ή 463 μέρες για περιπτώσεις που δεν κρίνονται επείγουσες.

«Τα παιδιά που περιμένουν για μια επείγουσα καρδιά, θα περιμένουν δυόμισι φορές περισσότερο από τους ενήλικες που βρίσκονται στην ίδια λίστα», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Οι καρδιές των δοτών συνήθως προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο μερικές φορές προέρχονται από χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Παρά τη δυσοίωνη πρόβλεψη, οι γονείς του δηλώνουν έτοιμοι να παλέψουν μέχρι το τελευταίο λεπτό για να βρουν μια καρδιά στον Κάρτερ. Ο πατέρας του ελπίζει, επίσης, ότι η ιστορία του Κάρτερ θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εγγραφούν στη λίστα των δωρητών οργάνων.

Τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες θεωρούνται αυτομάτως ως πρόθυμοι να δωρήσουν τα όργανά τους, εκτός και αν δηλώσουν το αντίθετο. Το σύστημα αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μέχρι την άνοιξη του 2020.

'Time is running out' for three-week-old baby with days to find a heart By Emily Dixon, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ