ΚΟΣΜΟΣ

Στην κόψη του ξυραφιού η Βενεζουέλα: Ο Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος με στήριξη των ΗΠΑ

Στην κόψη του ξυραφιού η Βενεζουέλα: Ο Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος με στήριξη των ΗΠΑ
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Σε πολιτικό χάος βυθίστηκε για ακόμη μια φορά η Βενεζουέλα, με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο να αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος της χώρας και τον Νικολά Μαδούρο να καταγγέλλει προσπάθεια πραξικοπήματος στη χώρα.

Ο 35χρονος Γκουάιδο, που ορκίστηκε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Καράκας, δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την αρχή ενός «ασταμάτητου κινήματος» που θα «επαναφέρει την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία» στη χώρα. Αποκάλεσε, μάλιστα, τον Μαδούρο τύραννο και δικτάτορα και ζήτησε να στηθούν εκ νέου κάλπες.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις» είπε ο Γκουάιδο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε ήδη τον Γκουάιδο ως πρόεδρο της χώρας, υποσχόμενος να χρησιμοποιήσει «όλα το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα». Ενθάρρυνε, μάλιστα, και άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο.

Η απάντηση από πλευράς του Μαδούρο ήταν άμεση: μιλώντας στους υποστηρικτές του από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου θύμισε στους συγκεντρωμένους τη «μακρά ιστορία παρεμβάσεων των ΗΠΑ στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας» του και διεμήνυσε ότι μόνο οι κάτοικοι της Βενεζουέλας μπορούν να εκλέξουν και να εκδιώξουν από την εξουσία κυβερνητικούς ηγέτες.

«Δεν θα παραδοθούμε» ανέφερε ο ίδιος, κατηγορώντας τον Ντόναλντ Τραμπ ότι σχεδίασε «πραξικόπημα στη Βενεζουέλα». Ο επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, Juan Jose Mendoza, προέτρεψε τον γενικό εισαγγελέα να «δράσει άμεσα» για να αποφευχθούν συνταγματικές εκτροπές. Ανακοίνωσε, μάλιστα, τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Συγκρούσεις

Σύμφωνα με το CNNi, μετά την ανακοίνωση του Γκουάιδο ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών των δύο πλευρών.

Μάλιστα, βίντεο καναλιών δείχνουν μέλη της Εθνικής Φρουράς να πετάνε δακρυγόνα σε πολίτες που διαδήλωναν κατά της κυβέρνησης κοντά σε μια από τις πιο κεντρικές εθνικές οδούς στην πρωτεύουσα.

Πορείες κατά του Μαδούρο σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. «Οι νέοι άνθρωποι στη χώρα μου χρειάζονται ελευθερία» είπε η Grace Chacon, που συμμετείχε σε πορεία στο Καράκας.

2019 01 23T210031Z 1566002543 RC1D767F7290 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS


Πηγή: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

«Πρέπει να αρχίσουμε να φωνάζουμε. Πρέπει να γίνουμε η φωνή της πατρίδας μας και να πούμε ότι υπάρχει πρόβλημα και είμαστε μια λύση έκτακτης ανάγκης… Πολεμάμε χωρίς όπλα. Πολεμάμε χωρίς τίποτα. Έχουμε μόνο τις καρδιές μας. Έχουμε μόνο το κουράγιο μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Στους δρόμους βγήκαν και οι υποστηρικτές του Μαδούρο, έξω από το προεδρικό Μέγαρο. «Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης στη χώρα μας» ανέφερε ο Betulio Reyes, που έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση υπέρ του Μαδούρο.

«Είμαστε ανεξάρτητοι και μπορούμε να αποφασίσουμε μόνοι μας την τύχη μας».

Άλλος διαδηλωτής, ονόματι Jose Luis Gutierrez, δήλωσε πως θα υπερασπιστεί την πατρίδα του και τον πρόεδρό του εναντίον οποιασδήποτε ξένης παρέμβασης.

Πομπέο: Μαδούρο, παραιτήσου

Με τη σειρά του και Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον Νικολάς Μαδουρό να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Με ανακοίνωσή του ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον Γκουάιδο καθώς θα συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές.

«Ο λαός της Βενεζουέλας υπέφερε αρκετά για πολύ μεγάλο διάστημα υπό την καταστροφική δικτατορία του Νικολάς Μαδουρό», σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Καλούμε τον Μαδούρο να παραιτηθεί υπέρ ενός νόμιμου ηγέτη που αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε.

Ένας Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε παράλληλα σε δημοσιογράφους ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι αν ο Μαδούρο βλάψει οποιοδήποτε μέλος της Εθνοσυνέλευσης, ή άλλους αξιωματούχους.

Πενς: Ο Μαδούρο είναι δικτάτορας - δεν έχει νόμιμο δικαίωμα στην εξουσία

Μία μέρα νωρίτερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς με βιντεοσκοπημένο του μήνυμα στήριξης στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ενθάρρυνε τους πολίτες της χώρας, εκείνους που διαδηλώνουν ενάντια στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, υπογραμμίζοντας την αμερικανική στήριξη στον Γκουάιντο.

Μιλώντας στα αγγλικά, χρησιμοποιώντας λίγες ισπανικές λέξεις και φράσεις, ο Πενς, που έχει επιτεθεί επανειλημμένα φραστικά στον Μαδούρο, τον αποκάλεσε «δικτάτορα» που δεν κανένα νόμιμο δικαίωμα στην εξουσία.

«Εκ μέρους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ολόκληρου του αμερικανικού λαού, επιτρέψτε με να σας εκφράσω την ακλόνητη στήριξη των ΗΠΑ, καθόσον εσείς, ο λαός της Βενεζουέλας, υψώνετε τη φωνή σας απαιτώντας ελευθερία», τόνισε ο Αμερικανικός αντιπρόεδρος, χαιρετώντας στα ισπανικά, λέγοντας «hola».

«Ο Νικολάς Μαδούρο είναι ένας δικτάτορας ο οποίος δεν έχει νόμιμο δικαίωμα στην εξουσία. Δεν κέρδισε ποτέ την εξουσία με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και διατηρεί τον έλεγχο της εξουσίας φυλακίζοντας οποιονδήποτε τολμά να του αντιτεθεί».

Συμπλήρωσε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει την απόφαση Γκουάιντο να διεκδικήσει τις εξουσίες του Σώματος, χαρακτηρίζοντας τον Μαδούρο έναν «σφετεριστή» και παρότρυνε τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης.

«Είμαστε μαζί μας, στεκόμαστε δίπλα σας και θα σταθούμε δίπλα σας μέχρις ότου αποκατασταθεί η δημοκρατία και ανακτήσετε αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας».

Στις 10 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Μαδούρο ορκίστηκε για μια δεύτερη εξαετή θητεία στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του, την οποία όμως δεν αναγνωρίζει η αντιπολίτευση, καθώς και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Επανειλημμένα η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει «παράνομη» την κυβέρνηση Μαδούρο, τονίζοντας ότι θα συνεργαστεί με κράτη της Λατινικής Αμερικής για να αποκατασταθεί «η αληθινή δημοκρατία» στη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ