ΚΟΣΜΟΣ

Yellowstone: Το ηφαίστειο που απειλεί τον πλανήτη και το σχέδιο της NASA

Yellowstone: Το ηφαίστειο που απειλεί τον πλανήτη και το σχέδιο της NASA
PIXABAY

Τεράστια καταστροφή παγκοσμίως θα προκαλούσε μία ενδεχόμενη μελλοντική έκρηξη του ηφαιστείου Yellowstone στις ΗΠΑ, αλλάζοντας δραματικά τη ζωή στον πλανήτη Γη όπως την ξέρουμε σήμερα. Μην τρομάζετε, όμως, αφού η NASA έχει σχέδιο για να σταματήσει κάτι τέτοιο, όπως αποκαλύφθηκε σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ.

Το ηφαίστειο έχει εκραγεί τρεις φορές στο παρελθόν –πριν από 2,1 εκατομμύρια χρόνια, πριν από 1,2 εκατομμύριο χρόνια και τελευταία πριν από 640.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει στο παρελθόν ότι εάν γίνει νέα έκρηξη, θα χρειαζόταν λιγότερο από δύο εβδομάδες προτού συμβεί κάποιο καταστροφικό γεγονός. Η τέφρα που θα διασκορπιζόταν στον ουρανό, θα ξεπερνούσε σε ύψος ακόμα και το Έβερεστ, ενώ θα δημιουργούνταν σύννεφα που θα έκρυβαν τις ακτίνες του ήλιου για καιρό.

Οι θερμοκρασίες του πλανήτη θα μειώνονταν σημαντικά, τα φυτά θα καταστρέφονταν και οι περισσότερες γεωργικές εκτάσεις θα αφανίζονταν. Μετά από μια τέτοια έκρηξη, η τροφή σε ολόκληρο τον πλανήτη θα εξαφανιζόταν τελείως μέσα σε δύο μόλις μήνες, εκτιμά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Υπάρχει περίπτωση, όμως, η NASA να διαθέτει κάποιο έξυπνο σχέδιο, έτσι ώστε το ηφαίστειο να μην εκραγεί ποτέ ξανά, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας express.

Το tech insider αποκάλυψε σε μία μίνι σειρά ντοκιμαντέρ στο κανάλι του στο YouTube, αποκάλυψε πως ο διαστημικός οργανισμός έχει εργαστεί πάνω σε ένα πρότζεκτ αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων, για να «ψύξει» το ηφαίστειο.

Το πρόγραμμα, που φέρει την ονομασία «Υπεράσπιση του ανθρώπινου πολιτισμού από υπερηφαιστειακές εκρήξεις» ξεκίνησε το 2015 σε ένα εργαστήριο στην Καλιφόρνια.

«Η προοπτική του να επιχειρήσεις να σταματήσεις την έκρηξη ενός υπερηφαιστείου μοιάζει μάταια και ίσως αδύνατη. Ωστόσο, έχει προταθεί ότι η υδροθερμική κυκλοφορία στο Yellowstone μπορεί να ψύξει το μάγμα και μπορεί να μειώσει τους μακροχρόνιους ηφαιστειακούς κινδύνους», σημειώνεται.

Ηφαίστεια όπως το Yellowstone εκρήγνυνται όταν το λιωμένο πέτρωμα, γνωστό ως μάγμα, ανεβαίνει στην επιφάνεια ακολουθώντας τον μανδύα της Γης που λιώνει λόγω της μετατόπισης των τεκτονικών πλακών.

Επί του παρόντος, περίπου 60 έως 70% αυτής της ενέργειας εκλύεται στην ατμόσφαιρα μέσω του νερού και των πιδάκων του, αλλά το υπόλοιπο συσσωρεύεται στον θάλαμο μάγματος, αυξάνοντας την πίεση στην «εύθραυστη» κορυφή του. Όταν η πίεση θα ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο, ο θάλαμος θα σπάσει και το ηφαίστειο θα εκραγεί.

Το σχέδιο της NASA προβλέπει τη διάνοιξη μιας σειράς πηγαδιών βάθους 6,2 μέτρων γύρω από την περίμετρο του υπερηφαιστείου.

Στη συνέχεια τα πηγάδια αυτά θα γεμίσουν με παγωμένο νερό, τα οποία με τον καιρό θα πάγωναν τον βράχο γύρω από τον θάλαμο του μάγματος. H NASA, ωστόσο, δεν θα δοκιμάσει το σχέδιο σύντομα.

Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι το σύστημα θα χρησιμοποιούσε 20 gigawatts ενέργειας για να μειώσει το Yellowstone σε ασφαλή θερμοκρασία.

Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερα από 16.000 χρόνια και θα κόστιζε περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ