ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικό χάος στη Βενεζουέλα: Στο πλευρό των ΗΠΑ κατά Μαδούρο και η Βρετανία

Πολιτικό χάος στη Βενεζουέλα: Στο πλευρό των ΗΠΑ κατά Μαδούρο και η Βρετανία

Πολιτικό χάος επικρατεί για μία ακόμη φορά στη Βενεζουέλα, όπου ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε χθες, Τετάρτη, πρόεδρος της χώρας

Στήριξη από τη Βρετανία

Ο Χουάν Γκουάιδο είναι «το σωστό πρόσωπο» για να οδηγήσει τη χώρα, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ.

«Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, όμως είναι προφανές ότι ο Νικολάς Μαδούρο δεν είναι ο νόμιμος ηγέτης της χώρας», ανέφερε ο Χαντ σε μια ανακοίνωσή του.

Ο Βρετανός υπουργός εκτίμησε επίσης ότι στις εκλογές της 20ής Μαΐου 2018, τις οποίες κέρδισε ο Μαδούρο διαπράχθηκε νοθεία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι ο Χουάν Γκουάιδο είναι το σωστό πρόσωπο για να οδηγήσει τη Βενεζουέλα προς τα εμπρός. Στηρίζουμε τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία και την Αργεντινή για να συμβεί αυτό», πρόσθεσε ο Χαντ, μία ημέρα μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον –την οποία ακολούθησαν και άλλες χώρες– να αναγνωρίσει τον Γκουάιδο ως νόμιμο πρόεδρο.

Η θέση των ΗΠΑ

Με τη σειρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουάιδο,ως τον υπηρεσιακό πρόεδρο της Βενεζουέλας, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο «παράνομη» και «εντελώς αντιδημοκρατική».

Μιλώντας στην έδρα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσιγκτον, ο Μάικ Πομπέο είπε ότι η διεθνής κοινότητα βλέπει την Βενεζουέλα να υποφέρει για μεγάλο διάστημα και ήρθε η στιγμή να αποκατασταθεί η δημοκρατία. Ενώ όμως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Κολομβία έχουν αναγνωρίσει ως υπηρεσιακό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Γκουάιδο, χώρες όπως το Μεξικό έχουν δηλώσει ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Μαδούρο.

Ο Πομπέο, ζήτησε να μιλήσει για την κατάσταση στην Βενεζουέλα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Νοτίου Αφρικής στον ΟΗΕ Τζέρι Ματίλα.

«Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις, υπάρχει πρόταση, να γίνει η συνάντηση το Σάββατο το πρωί, επειδή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μπορεί να φθάσει στην έδρα του ΟΗΕ το Σάββατο στις εννέα το πρωί, για να μιλήσει για την Βενεζουέλα» δήλωσε ο Ματίλα και προσέθεσε ότι «για να απαντήσουμε στο ερώτημα, συνιστά ή όχι η κατάσταση στην Βενεζουέλα απειλή για την διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια, πρέπει να ακούσουμε τι θα πει ο Μάικλ Πομπέο».

Καζάνι που βράζει η Βενεζουέλα: Διαδηλώσεις με νεκρούς σε όλη τη χώρα

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος επικεντρώνεται στο να βρει τρόπους πώς θα αποσυνδέσει το "παράνομο" καθεστώς το Νικολάς Μαδούρο από τις πηγές εσόδων του, ανακοίνωσε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

«Σκεπτόμαστε σε συμφωνία με την αναγνώριση μας του Χουάν Γκουάιδο ως τον συνταγματικό μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ότι αυτά τα έσοδα πρέπει να πηγαίνουν προς την νόμιμη κυβέρνηση. Είναι πολύ σύνθετο», είπε ο Μπόλτον σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ο Ταγιάνι ζητά την αποχώρηση του Μαδούρο

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κατήγγειλε το «παράνομο καθεστώς» του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, τον οποίο και κάλεσε να αποχωρήσει από την εξουσία, ανακοινώνοντας παράλληλα την υποστήριξη του ΕΚ στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουάιδο.

«Μπροστά στη γενικευμένη δυσαρέσκεια, ο Μαδούρο πρέπει να φύγει τώρα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Ιταλός πρόεδρος - μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Είναι σαφές ότι ο λαός της Βενεζουέλας δεν ανέχεται πλέον το παράνομο καθεστώς του Μαδούρο, ο οποίος δεν κέρδισε την προεδρία σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και προσκολλάται στην εξουσία φυλακίζοντας μέλη της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε ο Ταγιάνι.

Ο πρόεδρος του ΕΚ ανακοίνωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γκουάιδο και «επανέλαβε την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». «Ο πρόεδρος Χουάν Γκουάιδο είναι ο μόνος θεσμικός συνομιλιτής στη Βενεζουέλα, διότι είναι αυτός που απολαμβάνει δημοκρατική νομιμότητα», είπε.

Συμπλήρωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει την κατάσταση στη Βενεζουέλα κατά την σύνοδο της ολομέλειας την επόμενη εβδομάδα και θα εγκρίνει νέο ψήφισμα έκτακτης ανάγκης για το θέμα αυτό.

Θα πρόκειται για το ένατο ψήφισμα για τη λατινοαμερικανική χώρα από την αρχή της νομοθετικής περιόδου, τόνισε, υπογραμμίζοντας «καμία άλλη χώρα δεν έχει λάβει τέτοια προσοχή».

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ

Η κατάσταση στην Βενεζουέλα αποτελεί εσωτερική υπόθεση αυτής της χώρας και δεν πρέπει να τεθεί προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε από την πλευρά του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, απαντώντας στο ερώτημα αν προτίθεται η Ρωσία να ζητήσει την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Βενεζουέλα.

«Δεν το νομίζω» δήλωσε στους δημοσιογράφους και προσέθεσε «αυτή είναι εσωτερική τους υπόθεση, η κατάσταση στην Βενεζουέλα δεν βρίσκεται στην ημερησία διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ