ΚΟΣΜΟΣ

Το (έμμεσο) μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ για το Brexit: Βρείτε κοινό έδαφος

Το (έμμεσο) μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ για το Brexit: Βρείτε κοινό έδαφος
EPA/NEIL HALL/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η βασίλισσα Ελισάβετ έστειλε έμμεσο μήνυμα στους Βρετανούς βουλευτές, συμβουλεύοντάς τους να αποφύγουν τις έριδες και να βρουν κοινό έδαφος στις συζητήσεις για το μέλλον της χώρας, αναφερόμενη - όπως ερμηνεύεται - στο Brexit.

Με την ημερομηνία της εξόδου (29 Μαρίου), να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, βυθίζοντας την πολιτική σκηνή της Βρετανίας στο απόλυτο χάος, η βασίλισσα ζήτησε από τους βουλευτές να ξεφύγουν από τα στεγανά και να επιλύσουν την κρίση.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας της στο Ινστιτούτο Γυναικών του Νόρφλοκ, η βρετανίδα μονάρχης δεν αναφέρθηκε στο Brexit αυτό καθ’ αυτό, τόνισε, όμως πως κάθε γενιά έρχεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις.

«Καθώς αναζητούμε νέες απαντήσεις στη σύγχρονη εποχή, εγώ τουλάχιστον προτιμώ τις δοκιμασμένες συνταγές, όπως το να μιλάμε όμορφα ο ένας για τον άλλον και να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις. Να συνεργαζόμαστε για να βρίσκουμε ένα κοινό έδαφος και να μην χάνουμε ποτέ την ευρύτερη εικόνα", είπε η βασίλισσα.

Τα σχόλιά της ερμηνεύτηκαν ως ένα κωδικοποιημένο μήνυμα προς τους πολιτικούς της χώρας.

Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της εφημερίδας Times: «Σταματήστε τη διαμάχη για το Brexit, λέει η βασίλισσα στους αντιμαχόμενους πολιτικούς», ενώ το BBC ανέφερε ότι αναμφίβολα η βασίλισσα στέλνει ένα μήνυμα.

Ως επικεφαλής του κράτους η βασίλισσα παραμένει δημοσίως ουδέτερη στην πολιτική και δεν ψηφίζει παρότι, ενόψει του δημοψηφίσματος του 2014 για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, είχε κάνει μια έμμεση έκκληση προς τους Σκωτσέζους να αναλογιστούν σοβαρά το μέλλον τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ χαιρέτισε τα σχόλια της βασίλισσας σχολιάζοντας ότι υπάρχει «τεράστια σοφία» σε αυτά.

«Υπάρχει τεράστια σοφία σε αυτά τα λόγια και δεν θεωρώ ότι κάποιος θα εκπλαγεί ακούγοντας τη βασίλισσα να υποστηρίζει την άποψη ότι σε όλα τα πράγματα που είναι αμφιλεγόμενα θα πρέπει να αναζητούμε έναν συμβιβασμό, ένα κοινό έδαφος, μια προοπτική», δήλωσε ο Χάμοντ στο ραδιόφωνο του BBC.

«Είναι ουσιαστικά αυτό που κάνουμε στη χώρα μας. Αυτός είναι ο τρόπος που επιλύουμε προβλήματα σε αυτή τη χώρα...Υπήρξε η τεράστια δύναμή μας εδώ και αιώνες το ότι μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμούς που ενώνουν το έθνος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ