ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μαδούρο «σπέρνει» το χάος: Αυτή είναι η απάντησή του στο τελεσίγραφο των ισχυρών

Ο Μαδούρο «σπέρνει» το χάος: Αυτή είναι η απάντησή του στο τελεσίγραφο των ισχυρών
REUTERS/STRINGER

Κατηγορηματικά απέρριψε η Βενεζουέλα στον ΟΗΕ το τελεσίγραφο που απηύθυναν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, στο οποίο της δίνουν προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει εκλογές, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, θα αναγνωρίσουν την εξουσία του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό.

«Κανείς δεν θα μας δώσει προθεσμίες ούτε θα μας πει εάν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές ή όχι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα.

«Ποιοι είστε εσείς για να δίνετε τελεσίγραφο σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση; Αυτό είναι ανάμιξη», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η Βενεζουέλα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας επιβάλει καμία απόφαση ή εντολή», συμπλήρωσε ο Aρεάσα τονίζοντας ότι καμιά δύναμη «δεν μπορεί να υπαγορεύσει στη χώρα μας το μέλλον της».

«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πορεία της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να ελπίζει στη διεξαγωγή μιας επικοινωνίας και ενός διαλόγου με τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον έχει αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της νοτιοαμερικανικής χώρας και έχει ζητήσει την παραίτηση του Νικολάς Μαδούρο, του σοσιαλιστή προέδρου που είναι στην εξουσία από το 2013.

«Πρόθεσή μας είναι να καθιερώσουμε μια επικοινωνία και έναν διάλογο με την κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ, η πρόταση αυτή υπάρχει και συνεχίζει να είναι στο τραπέζι. Αυτό επιδιώκαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο Χόρχε Αρεάσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Επικίνδυνα παιχνίδια των ΗΠΑ»

Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν όλες τις επιλογές σε σχέση με τη Βενεζουέλα είναι επικίνδυνο και οποιαδήποτε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος, δήλωσε από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια.

«Οι ΗΠΑ δήλωσαν τώρα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, πράγμα το οποίο είναι... επικίνδυνο», τόνισε ο Βασίλι Νεμπένζια σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βενεζουέλα. «Αν αυτό εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο στρατιωτικό, τότε είναι ακόμη πιο λυπηρό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ρωσία είχε ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν μια σαφή απάντηση σχετικά με το εάν η Ουάσινγκτον σκοπεύει να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας στη Βενεζουέλα.

Η Ουάσινγκτον αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο και κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί. Η Ρωσία, η οποία στηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο, αντιτίθεται σε αυτό.

Το τελεσίγραφο

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ανακοίνωσαν σήμερα, σχεδόν ταυτόχρονα, ότι θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αν δεν προκηρυχθούν εκλογές στη χώρα αυτή εντός της επόμενης εβδομάδας. Από... κοντά Βερολίνο, Λονδίνο και Λισαβόνα. Απόπειρα πραξικοπήματος καταγγέλλει η Ρωσία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σε διάγγελμά του, είπε ότι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τον Γκουάιδο ως πρόεδρο, τονίζοντας ότι και ο ίδιος θα το πράξει αν ο Νικολάς Μαδούρο δεν προκηρύξει «δίκαιες, ελεύθερες και διαφανείς εκλογές μέσα σε 8 ημέρες».

Την ίδια ανακοίνωση έκανε αμέσως και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Twitter.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν, το βράδυ της Παρασκευής, να συμφωνήσουν για να εκδώσουν μια νέα «κοινή διακήρυξη» για τη Βενεζουέλα, με την οποία θα ζητούσαν τη διεξαγωγή εκλογών, απειλώντας να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο.

Η Ισπανία αλλά και άλλες χώρες έκριναν ότι το κείμενο που προτάθηκε ήταν «πολύ αδύναμο στη διατύπωσή του».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέπ Μπορέλ είχε δηλώσει από χθες ότι η χώρα του «δεν θα μείνει άπραγη» γιατί θέλει να αναληφθεί δράση «για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα».

Το Βερολίνο ζητά προκήρυξη εκλογών στη Βενεζουέλα

Μετά την Ισπανία και τη Γαλλία, και η Γερμανία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αν δεν προκηρυχθούν εκλογές στη χώρα μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε μέσω του Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Και το Λονδίνο ζητά εκλογές

Και η Βρετανία θα αναγνωρίσει πάντως τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας αν δεν προκηρυχθούν νέες εκλογές στη χώρα μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Παρόμοιες ανακοινώσεις έκαναν νωρίτερα η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

"Ο Χ. Γκουαϊδό είναι το σωστό πρόσωπο για να οδηγήσει τη Βενεζουέλα προς τα εμπρός", έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Βρετανός υπουργός.

Υπέρ του τελεσίγραφου και η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία συντάσσεται με το τελεσίγραφο που απηύθυναν ευρωπαϊκές χώρες προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καλώντας τον να διοργανώσει εκλογές εντός οκτώ ημερών, διαφορετικά ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό θα αναγνωριστεί επίσημα για να ηγηθεί αυτής της διαδικασίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

"Είτε ο Νικολάς Μαδούρο θα δεχτεί να μετάσχει σε αυτές τις εκλογές και να κινήσει αυτή τη διαδικασία, ώστε αυτές να διεξαχθούν υπό μια ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, είτε θα αναγνωρίσουμε ως μόνη νόμιμη αρχή για την οργάνωση αυτής της εκλογικής διαδικασίας την Εθνοσυνέλευση και τον πρόεδρό της" Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας στον ραδιοφωνικό σταθμό TSF.

Η Λισαβόνα συντάσσεται έτσι με τη Μαδρίτη, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο που απηύθυναν νωρίτερα τελεσίγραφο στο σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και του διεμήνυσαν ότι θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως "πρόεδρο" της Βενεζουέλας, αν δεν προκηρυχθούν εκλογές εντός "οκτώ ημερών".

Μαζί με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, "καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μια εβδομάδα θα ήταν κατάλληλη προθεσμία", υπογράμμισε ο πορτογάλος υπουργός. "Κατά την άποψή μας, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει έξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο και την πολύ σοβαρή κοινωνική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Βενεζουέλα παρά μόνο μέσα από ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες εκλογές, σύμφωνα με τους δημοκρατικούς κανόνες", πρόσθεσε.

Βρυξέλλες: Εκλογές ή νέα μέτρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση "θα λάβει νέα μέτρα" αν δεν προκηρυχθούν νέες εκλογές στη Βενεζουέλα εντός των προσεχών ημερών, προειδοποίησε επίσης η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν οι Βρυξέλλες τον Χουάν Γκουαϊδό ως νέο, προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

"Απουσία μιας ανακοίνωσης που θα αφορά τη διοργάνωση νέων εκλογών εντός των επόμενων ημερών, η ΕΕ θα λάβει νέα μέτρα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αναγνώρισης της ηγεσίας της χώρας" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μογκερίνι, εξ ονόματος της ΕΕ.

«Επιλέξτε πλευρά και σταματήστε τις συναλλαγές με Μαδούρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε μάλιστα τις χώρες να "επιλέξουν πλευρά" στην κρίση της Βενεζουέλας, αλλά και να πάψουν τις χρηματοοικονομικές τους συναλλαγές με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, αφού η Ουάσινγκτον αναγνώρισε ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

"Τώρα είναι η ώρα για όλα τα άλλα κράτη να επιλέξουν πλευρά. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις, χωρίς άλλα παιχνίδια. Είτε τάσσεστε με τις δυνάμεις της ελευθερίας, είτε συνασπίζεστε με τον Μαδούρο και την καταστροφή" είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

"Τώρα έχουμε έναν νέο ηγέτη, τον (Χουάν) Γκουαϊδό, στη Βενεζουέλα, ο οποίος υποσχέθηκε να οργανώσει εκλογές και να επαναφέρει τη συνταγματική τάξη και την ασφάλεια στην περιοχή. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε αυτήν την κρίσιμη συζήτηση, που έχει προσελκύσει την προσοχή όλου του κόσμου. Για χάρη της Βενεζουέλας και της περιοχής, πρέπει να στηρίξουμε τον λαό της", πρόσθεσε.

"Μην δοκιμάζετε την αποφασιστικότητά μας", τόνισε εξάλλου ο Πομπέο, απευθυνόμενος στον Νικολάς Μαδούρο και καλώντας τον να παράσχει προστασία, όπως οφείλει βάση των διεθνών συνθηκών, στους Αμερικανούς διπλωμάτες που βρίσκονται στη Βενεζουέλα. "Ο Μαδούρο κυβερνά ένα παράνομο, μαφιόζικο κράτος", υποστήριξε.

Ο Πομπέο ζήτησε επίσης από τις δυνάμεις ασφαλείας "να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση" μετά τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών που έκαναν λόγο για νεκρούς και τραυματίες στις διαδηλώσεις εναντίον του Μαδούρο.

Οι χώρες που αναγνωρίζουν τη νομιμότητα του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό να κυβερνήσει τη Βενεζουέλα πρέπει να "αποσυνδέσουν τα χρηματοοικονομικά τους συστήματα από το καθεστώς Μαδούρο και να επιτρέψουν τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον λαό της Βενεζουέλας να πάνε στους νόμιμους διαχειριστές αυτού του κράτους", κατέληξε ο Πομπέο κι ενώ είχε αναχωρήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας χωρίς να περιμένει την ομιλία του ομολόγου του της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα.

Απόπειρα πραξικοπήματος καταγγέλλει η Ρωσία

Παρά τις αντιρρήσεις πάντως που εξέφρασε η Ρωσία, δεν κατάφερε να σταματήσει τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο την κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε τελικά την προσωρινή ημερήσια διάταξη για να συζητήσει το θέμα. Μόνο τέσσερα από τα 15 μέλη του ψήφισαν να σταματήσει η συνεδρίαση, ενώ εννέα ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής της και δύο απείχαν. Στην περίπτωση αυτή η Κίνα, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία δεν μπορούν να κάνουν χρήση του βέτο.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να προκαλέσουν πραξικόπημα στη Βενεζουέλα. «Οι αναίσχυντες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τη Βενεζουέλα, συνιστούν παραβίαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Τόνισε επίσης ότι οι εσωτερικές υποθέσεις της χώρας δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεδομένου ότι η Βενεζουέλα δεν συνιστά απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Παίρνοντας το λόγο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είπε ότι η διεθνής κοινότητα "πρέπει να στηρίξει τον λαό της Βενεζουέλας για χάρη της ειρήνης" στην περιοχή. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο "καταστέλλει" επί χρόνια τον λαό και ότι χιλιάδες Βενεζουελάνοι φεύγουν από τη χώρα, γεγονός που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Ρωσία και Κίνα λένε «όχι» στο σχέδιο ψηφίσματος

Η Ρωσία, η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Ισημερινή Γουινέα «μπλόκαραν» σήμερα το αμερικανικό προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, χαρακτηρίζοντάς της ως «τον μοναδικό δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμό» της χώρας.

Το κείμενο αυτό υπογράμμιζε επίσης ότι η Εθνοσυνέλευση δεσμεύεται να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη Βενεζουέλα, επισημαίνοντας την έλλειψη νομιμότητας των τελευταίων εκλογών στη χώρα και καταδικάζοντας τη βία των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, το προσχέδιο ψηφίσματος που αντιπροτείνει η Ρωσία ζητά απλώς τη διεξαγωγή «πολιτικού διαλόγου» στη Βενεζουέλα, κάτι που για τις ΗΠΑ θεωρείται μη αποδεκτή λύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ