ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Σύστημα επιθετικών τούνελ από τον Λίβανο είχε κατασκευάσει η Χεζμπολάχ

Ισραήλ: Σύστημα επιθετικών τούνελ από τον Λίβανο είχε κατασκευάσει η Χεζμπολάχ
REUTERS/Ronen Zvulun

Επικίνδυνα ανεβαίνει η θερμοκρασία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου μετά και την ανακάλυψη υπόγειων επιθετικών τούνελ που είχε κατασκευάσει η Χεζμπολάχ και μέσω των οποίων μπορούσε να περάσει οποιαδήποτε στιγμή σε ισραηλινό έδαφος.

Η αποκάλυψη του Ισραήλ «επιθετικών τούνελ», όπως τα αποκαλεί, της Χεζμπολάχ τον περασμένο μήνα και η κατηγορία του Λιβάνου ότι ένας ισραηλινός συνοριακός φράκτης εισέρχεται στο έδαφός του, έχουν αυξήσει τις εντάσεις.

Το Ισραήλ θεωρεί πως το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του και η Χεζμπολάχ η κύρια απειλή στα σύνορά του. Διεξάγει μια όλο και πιο απροκάλυπτη εκστρατεία στρατιωτικών πληγμάτων εναντίον και των δύο στη Συρία, όπου πολεμούν στο πλευρό της κυβέρνησης στον εμφύλιο πόλεμο.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό al-Mayadeen, ο Σαγέντ Χάσαν Νασράλα είπε πως η Χεζμπολάχ δεν θέλει να εμπλέξει τον Λίβανο σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Είπε, ωστόσο, ότι υπάρχουν φόβοι πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να κάνει κακή εκτίμηση ενόψει των ισραηλινών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και να «προβεί σε μια τυχοδιωκτική ενέργεια».

Προειδοποίησε πως ο «άξονας της αντίστασης», όπως αυτοαποκαλείται η οργάνωση, το Ιράν και η Συρία, μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο αντίδρασής τους στα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία, περιλαμβανομένου ενός βομβαρδισμού του Τελ Αβίβ.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ έχουν δηλώσει πως ένας νέος πόλεμος ανάμεσά τους θα είχε μεγαλύτερη εμβέλεια από τον τελευταίο, το 2006, που διεξήχθη στο έδαφος του Λιβάνου.

Ο Νασράλα απέφυγε να πει ρητά ότι οι υπόγειες σήραγγες είναι έργο της Χεζμπολάχ, επικαλούμενος την πολιτική της «αμφισημίας» της βαριά οπλισμένης οργάνωσης σε στρατιωτικά θέματα και την επιθυμία του να μην δώσει στο Ισραήλ πρόσχημα για επίθεση.

Την περασμένη εβδομάδα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή δήλωσε πως τουλάχιστον δύο από τις υπόγειες σήραγγες που ανακάλυψε το Ισραήλ διασχίζουν τη λεγόμενη «κυανή γραμμή» μεταξύ των δύο χωρών, και ως «εκ τούτου αποτελούν παραβιάσεις».

Η κυανή γραμμή είναι μια γραμμή στρατιωτικής οροθεσίας που μετρά αρκετές δεκαετίες και με την οποία οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να συμμορφωθούν έως ότου συμφωνήσουν σε μια επίσημη απεικόνιση των διαφιλονικούμενων συνόρων.

Ο Νασράλα άφησε να εννοηθεί ότι οι σήραγγες κατασκευάστηκαν πριν από καιρό και είπε ότι ήταν «έκπληξη» που πήρε τόσον καιρό στο Ισραήλ να τις εντοπίσει.

«Ένα από τα τούνελ που ανακαλύφθηκαν κατασκευάστηκε πριν από 13 χρόνια», είπε, προσθέτοντας πως χρονολογείται πριν από το ψήφισμα 1701, αλλά δεν είπε πότε κατασκευάστηκαν τα άλλα τούνελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ