ΚΟΣΜΟΣ

Πόσα δισεκατομμύρια δολάρια κόστισε το shutdown των ΗΠΑ

Πόσα δισεκατομμύρια δολάρια κόστισε το shutdown των ΗΠΑ
Στο Αμερικανικό Καπιτώλιο επέστρεψαν περίπου 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι μετά το shutdown 35 ημερών REUTERS/Joshua Roberts

Tο μεγαλύτερο «λουκέτο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ιστορία των ΗΠΑ που διήρκησε συνολικά 35 ημέρες, στοίχισε 11 δισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία, εκ των οποίων περίπου τρία δισεκατομμύρια δεν θα επιστρέψουν στα ταμεία, σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

«Ως συνέπεια της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, το CBO εκτιμά ότι το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου απώλεσε τρία δισεκατομμύρια δολάρια. Το πρώτο τρίμηνο του 2019, το ύψος του ΑΕΠ είναι μικρότερο των οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων (…) αντικατοπτρίζοντας τις πέντε εβδομάδες του μερικού shutdown και την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας» διευκρινίζεται σε ένα δελτίο τύπου.

Τρία δισεκατομμύρια δολάρια ισοδυναμούν με περίπου 0,02% της εκτίμησης του ΑΕΠ για το 2019, επισημαίνει το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

«Εκτός των υποκείμενων επιπτώσεων γενικά στην οικονομία, οι συνέπειες στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις χωριστά θα είναι μεγαλύτερες» επισημαίνει το CBO, ιδίως για τους σχεδόν 800.000 ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, που δεν πληρώνονταν.

«Ορισμένες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα δεν θα ανακτήσουν ποτέ τις απώλειες στα εισοδήματά τους», σημειώνεται.

«Αν και το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ που χάθηκε κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου του 2018 και του πρώτου τριμήνου του 2019 εντέλει θα ανακτηθεί, το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου υπολογίζει ότι περίπου τρία δισεκατομμύρια δολάρια δεν θα ανακτηθούν» τονίζεται.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα απόψε την πρόταση με την οποία θα τερματιστεί η «παράλυση» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, που κράτησε 35 ημέρες, εγκρίνοντας τη χρηματοδότησή τους, χωρίς όμως να περιλάβει στον προϋπολογισμό τα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια που ζητά ο Ντόναλντ Τραμπ για να οικοδομήσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, διεμήνυσε σήμερα πως ένα δεύτερο shutdown είναι «ασφαλώς μία επιλογή», περνώντας σαφές μήνυμα ότι δεν «παραδόθηκε» στους Δημοκρατικούς και πως δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να υποχωρήσει στο ζήτημα της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ