ΚΟΣΜΟΣ

Η Ολλανδία καλεί την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες για τους πρόσφυγες

Η Ολλανδία καλεί την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες για τους πρόσφυγες
REUTERS/Elias Marcou

Ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Μόρια επιρρίπτει η Ολλανδία, όπως προκύπτει από ενημέρωση του υφυπουργού Δικαιοσύνης και Ασφάλειας της χώρας, Μαρκ Χάρμπερς στο κοινοβούλιο.

Οι Ολλανδοί βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν αναφορικά με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στη Μυτιλήνη, όπως αυτές κατεγράφησαν από τη βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam.

Σε έκθεση με τίτλο «Vulnerable and Abandoned», η Oxfam κατέγραψε αναλυτικά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν 5.000 άνθρωποι στον καταυλισμό της Μόριας, ενώ απεκάλυψε θανάτους λόγω ψύχους και περιπτώσεις βιασμών γυναικών.

Ερωτηθείς για όλα τα παραπάνω ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας της Ολλανδίας, Μαρκ Χάρμπερς, δήλωσε πως η ολλανδική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα για να βελτιώσει τις συνθήκες για τους μετανάστες στα νησιά.

«Η κατάσταση της φροντίδας που παρέχει η Ελλάδα στους πρόσφυγες είναι πάντα αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ της Ολλανδίας και της Ελλάδας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε υψηλό επίσημο επίπεδο. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, για παράδειγμα, μίλησε με τον Έλληνα συνάδελφό του στα δύο τελευταία Ευρωπαϊκά Συμβούλια σχετικά με την κατάσταση στα νησιά και τόνισε την ανάγκη βελτίωσής των συνθηκών», ανέφερε ο Χάρμπερς.

Ο ίδιος τόνισε πως η Ολλανδία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην υποδοχή των προσφύγων στην Ελλάδα.

«Το υπουργικό συμβούλιο της Ολλανδίας καλεί διαρκώς για βελτιώσεις στην υποδοχή των προσφύγων στην Ελλάδα και για ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου, έτσι ώστε όσοι δεν δικαιούνται προστασία να μπορούν επίσης να επιστρέψουν στις χώρες τους. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κάνει αυτό», υπογράμμισε, προσθέτοντας όμως πως στην τελική το ζήτημα είναι ευθύνη της Ελλάδας, η οποία λαμβάνει μεγάλη οικονομική και υλική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την EASO, την Frontex και τα κράτη μέλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ