ΚΟΣΜΟΣ

Μυστικές συνταντήσεις του Γκουαϊδό με στελέχη των ενόπλων δυνάμεων

Μυστικές συνταντήσεις του Γκουαϊδό με στελέχη των ενόπλων δυνάμεων
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έχει κάνει μυστικές συναντήσεις με στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αποκαλύπτει ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα «The New York Times».

«Για τη μετάβαση απαιτείται υποστήριξη από μονάδες-κλειδιά του στρατού. Έχουμε κάνει μυστικές συναντήσεις με στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας», γράφει ο ίδιος ο Γκουαϊδό στο άρθρο γνώμης που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν έκανε γνωστό ποιοι ήταν οι αξιωματούχοι αυτοί.

«Το να αποσύρει ο στρατός την υποστήριξή του στον (πρόεδρο Νικολάς) Μαδούρο είναι κρίσιμο για να μπορέσει να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης», εξηγεί ο 35χρονος πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης που αυτοανακηρύχθηκε υπηρεσιακός πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα και αναγνωρίστηκε αμέσως από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και πολλών ακόμη κρατών.

Σημειώνεται πως την Τρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ) της Βενεζουέλας επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία στον 35χρονο Χουάν Γκουαϊδό.

Στον επικεφαλής του κοινοβουλίου, σε βάρος του οποίου διενεργείται προκαταρκτική έρευνα, επιβλήθηκε «απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ως το πέρας της έρευνας» και επίσης «το πάγωμα των τραπεζικών του λογαριασμών» και η δέσμευση τυχόν άλλων περιουσιακών του στοιχείων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του TSJ Μάικελ Μορένο.

Με την βουλευτική ιδιότητά του ο Γκουαϊδό διαθέτει ασυλία από ποινικές έρευνες, η οποία μπορεί να αρθεί μόνο από απόφαση ανώτερης δικαστικής αρχής.

«Σε όσους βρίσκονται στην έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου: το καθεστώς βρίσκεται στην τελική του φάση, είναι αναπόφευκτο, και δεν χρειάζεται να θυσιάσετε τον εαυτό σας για τον 'σφετεριστή' (σ.σ. Μαδούρο) και τη συμμορία του!» ανταπέκρουσε ο ίδιος.

«Είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε να δρούμε και να εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ