ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Αποκλείει το ενδεχόμενο εμφυλίου ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Γκουαϊδό

Βενεζουέλα: Αποκλείει το ενδεχόμενο εμφυλίου ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Γκουαϊδό
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη χώρα του, λέγοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των συμπατριωτών του επιθυμεί την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο.

«Στη Βενεζουέλα κίνδυνος ενός εμφυλίου πολέμου δεν υφίσταται, αντίθετα απ΄ό,τι ορισμένοι θέλουν να πιστεύουν ή έχουν αφεθεί να πιστεύουν. Γιατί; Επειδή το 90% του πληθυσμού θέλει αλλαγή», διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στη ισπανική εφημερίδα El Pais.

Ο Χουάν Γκουαϊδό είπε ωστόσο ότι υπάρχει «ο κίνδυνος της βίας» εκ μέρους του «Μαδούρο και του καθεστώτος του», που χρησιμοποιούν τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και «τους παραστρατιωτικούς». «Σκότωσαν δεκάδες νέους σε διάστημα μιας εβδομάδας. Περισσότερους από 140 το 2017», είπε.

Ο πρόεδρος τη Εθνοσυνέλευσης άδραξε την ευκαιρία για να επαναλάβει την έκκλησή του στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να μην αναγνωρίσουν τον Μαδούρο ως πρόεδρο.

«Είμαι σίγουρος πως μια δεδομένη στιγμή (…) ο στρατός θα καταλήξει διαδηλώνοντας μαζικά τη δυσαρέσκειά του και θα εκμεταλλευθεί αυτή την ευκαιρία προκειμένου να τεθεί στο πλευρό του Συντάγματος. Και όχι μόνο επειδή εμείς προτείνουμε αμνηστία και εγγυήσεις», δηλώνει στη συνέντευξη αυτή ο Χουάν Γκoυαϊδό.

Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας στις 23 Ιανουαρίου, εξηγώντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο ήταν παράνομη και πως ως εκ τούτου είχε την ευθύνη ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης να προκηρύξει εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Αναγνωρίστηκε ως πρόεδρος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, και, σήμερα, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία, ανακοίνωσαν ότι θα τον αναγνωρίσουν έως την Κυριακή αν ο Νικολάς Μαδούρο δεν προκηρύξει προεδρικές εκλογές.

Στη διάρκεια μιας συνάντησης με επιχειρηματίες και δημοσιογράφους στη Μαδρίτη ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο πρώην δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα, κάλεσε σήμερα την Ισπανία να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό «σήμερα κιόλας» και να υποστηρίξει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον ορισμένων μελών του καθεστώτος του Μαδούρο.

Ο πρώην δήμαρχος του Καράκας, ο οποίος τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο ζει εξόριστος στην ισπανική πρωτεύουσα, απέρριψε την πρόταση, την οποία υποστηρίζει η Ισπανία, για τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας με σκοπό να διευκολύνει την έξοδο από την κρίση στη Βενεζουέλα.

«Μια ομάδα επαφής δεν είναι τίποτα άλλο από ένας κεκαλυμμένος διάλογος για να αφεθεί ο Νικολάς Μαδούρο να αναπνεύσει (…) Αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας αυτό πρέπει να γίνει με σκοπό να προσδιοριστεί πώς ο Μαδούρο πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία», δήλωσε ο αντίπαλος του τσαβικού καθεστώτος.

Σάντσεθ: Τύραννος ο Μαδούρο

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, από τον Άγιο Δομίνικο όπου βρίσκεται, αποκάλεσε τον Μαδούρο τύραννο, ενθαρρύνοντας την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να αναλάβει την εξουσία στη χώρα.

Ο Σάντσεθ ζητά από το πρόεδρο της Βενεζουέλας να εγκαταλείψει την εξουσία. Όπως γράφει η El Pais, «Η κρίση στη Βενεζουέλα μονοπωλεί το επίσημο ταξίδι του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, στη Λατινική Αμερική».

«Μόλις το αεροπλάνο του προσγειώθηκε στον Άγιο Δομίνικο, ο Σάντσεθ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE, συναντήθηκε με ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας σε μια συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (SI) στην Δομινικανή Δημοκρατία», γράφει το δημοσίευμα.

«Είμαστε σοσιαλιστές επειδή υπερασπιζόμαστε την ελευθερία. Όποιος απαντά με σφαίρες και φυλακή στην επιθυμία για ελευθερία και δημοκρατία δεν είναι σοσιαλιστής, είναι τύραννος. Οι πολίτες της Βενεζουέλας πρέπει να αισθάνονται την υποστήριξη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς», δήλωσε ο Ισπανός ηγέτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ