ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Η Ρωσία διαψεύδει ότι φυλάσσει χρυσό της - Πουλά 15 τόνους τα Εμιράτα

Βενεζουέλα: Η Ρωσία διαψεύδει ότι φυλάσσει χρυσό της - Πουλά 15 τόνους τα Εμιράτα
REUTERS/TATYANA MAKEYEVA

Η διοικήτρια της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα χαρακτήρισε τις πληροφορίες που επικαλούνται δημοσιεύματα, σύμφωνα με τις οποίες τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας φυλάσσονται στη Ρωσία, ως μη ανταποκρινόμενα στην πραγματικότητα.

«Αυτές οι πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» δήλωσε η Ναμπιούλινα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που της έθεσαν οι δημοσιογράφοι στο περιθώριο της συνάντησης της Ένωσης τραπεζών της Ρωσίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η διοικήτρια της Τράπεζας της Ρωσίας διέψευσε δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μιλούσαν για μια περίεργη πτήση αεροσκάφους που απογειώθηκε τη Δευτέρα από τη Μόσχα με προορισμό το Καράκας, το οποίο μετέφερε 20 τόνους χρυσού από τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας που λέγεται ότι φυλάσσονται στην Μόσχα.

Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, η οποία είχε γράψει τη Δευτέρα για ένα ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε 20 τόνους χρυσού, σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο «η Χρυσή πτήση» και υπότιτλο «Στη Βενεζουέλα, προσγειώθηκε εμπορικό αεροσκάφος Boeing, μετά από ενδιάμεσες στάσεις σε Ντουμπάι και Μαρόκο. Και ο Μαδούρο απόκτησε αίφνης πολλά χρήματα», αναφέρεται σε ένα δεύτερο εμπορικό αεροσκάφος Boeing 757, το οποίο αναχώρησε την Τρίτη από την Μόσχα με προορισμό το Καράκας. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το αεροσκάφος αναχώρησε με το χρυσό που φυλάσσεται στη Μόσχα, το οποίο προσγειώθηκε στο Ντουμπάι, όπου στο αεροδρόμιο ο χρυσός αντικαταστάθηκε με κοντέινερ που περιείχαν σε μετρητά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, και με αυτά τα χρήματα το αεροσκάφος έφθασε στην Βενεζουέλα.

Η ασυνήθιστη αυτή άφιξη του ρωσικού αεροσκάφους στο Καράκας, τροφοδότησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Βενεζουέλα με διάφορες φήμες μετά την υποστήριξη του Κρεμλίνου προς τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, πολλές από τις οποίες έλεγαν ότι με το αεροσκάφος έφθασαν μισθοφόροι, ή ότι ήρθε για να φυγαδεύσει τον Μαδούρο στην εξορία, ή ότι μετέφερε χρυσό. Ωστόσο καμία από τις φήμες αυτές δεν βασίζονταν σε σοβαρά στοιχεία, ώστε να επιβεβαιωθεί.

15 τόνους αγοράζουν τα ΗΑΕ

Η Βενεζουέλα θα πουλήσει τις επόμενες ημέρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 15 τόνους χρυσού από τα αποθέματα που φυλάσσονται στα θησαυροφυλάκεια της κεντρικής τράπεζάς της, με αντάλλαγμα ρευστό σε ευρώ, όπως ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Η πώληση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να παραμείνει φερέγγυα, εν μέσω των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πωλήσεις χρυσού φέτος ξεκίνησαν στις 26 Ιανουαρίου, με 3 τόνους. Πέρσι είχε εξαχθεί χρυσός αξίας 900 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

Συνολικά, το σχέδιο είναι να πουληθούν 29 τόνοι χρυσού, εξήγησε ο αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο υπό τον όρο ότι δεν θα κατανομαστεί. Στο τέλος Νοεμβρίου, η Βενεζουέλα διέθετε αποθέματα 132 τόνων στα δικά της θησαυροφυλάκεια και σε εκείνα της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η κυβέρνηση κατέφυγε στην πώληση χρυσού μετά την πτώση της παραγωγής πετρελαίου, τη γενικότερη οικονομική κατάρρευση της χώρας και τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, η Ουάσινγκτον, που στηρίζει την αντιπολίτευση στην προσπάθειά της να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον Μαδούρο και να οργανώσει νέες εκλογές, προειδοποίησε τραπεζίτες και επενδυτές να μην αγοράζουν χρυσό από τη Βενεζουέλα.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, έστειλε ένα μήνυμα, μέσω Twitter, στην πρεσβεία των ΗΑΕ στην Ουάσινγκτον, προειδοποιώντας ότι όποιος μεταφέρει χρυσό της Βενεζουέλας μπορεί να υποστεί κυρώσεις.

Ούτε η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας πάντως, ούτε η πρεσβεία των ΗΑΕ στην Κολομβία (καλύπτει και το Καράκας) ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ