ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Εν ενεργεία στρατηγός αποκηρύσσει τον Μαδούρο και αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό

Βενεζουέλα: Εν ενεργεία στρατηγός αποκηρύσσει τον Μαδούρο και αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Τον Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας ανώτατος αξιωματούχος της Aεροπορίας της χώρας, ανακοινώνοντας σε βίντεο ότι αποκηρύσσει τον Νικολάς Μαδούρο.

Στο βίντεο, ο στρατηγός Φρανσίσκο Γιάνες καλεί και άλλους στρατιωτικούς να λιποτακτήσουν.

Ο Γιάνες αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης, στην οποία υπάγεται, ως επικεφαλής στρατιωτικού σχεδιασμού της Αεροπορίας, ενώ υπάρχει και φωτογραφία του.

Στον λογαριασμό της στο Twitter η Διοίκηση κατηγορεί τον στρατηγό για προδοσία. Ο Γιάνες είναι ο πρώτος εν ενεργεία στρατηγός στη Βενεζουέλα που αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό από τότε που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου.

Η κίνηση του Γιάνες πραγματοποιείται ενώ οι υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται για νέες διαδηλώσεις, δανειζόμενοι το σύνθημα του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, το «Yes we can», με το οποίο κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2008.

Οι κινητοποιήσεις έχουν στόχο να συντηρήσουν την πίεση αφού η Ουάσινγκτον αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο και επέβαλε κυρώσεις που είναι πιθανό να εξασθενήσουν περαιτέρω την πετρελαϊκή βιομηχανία αυτής της χώρας μέλους του ΟΠΕΚ.

Οι επικριτές του Μαδούρο ελπίζουν επίσης να ενθαρρύνουν παρόμοιες κινήσεις από ευρωπαϊκές χώρες. Μερικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν επισήμως τον Γκουαϊδό την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ άλλα είναι πιθανό να υιοθετήσουν μια πιο επιφυλακτική στάση υποστήριξης.

Από την πλευρά του ο Μαδούρο, θα πραγματοποιήσει κι αυτός σήμερα συγκέντρωση για να τιμήσει την 20ή επέτειο της πρώτης ορκωμοσίας ως προέδρου, του 1999, του εκλιπόντος σοσιαλιστή ηγέτη Ούγκο Τσάβες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ