ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ, αναθεωρεί τις διμερείς σχέσεις το Καράκας

Βενεζουέλα: Κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ, αναθεωρεί τις διμερείς σχέσεις το Καράκας
REUTERS/Carlos Barria

Δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων προς ώρας ένα πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του Νικολάς Μαδούρο από την ΕΕ όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας.

Ανοιχτό παρ΄ όλα αυτά παραμένει το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων προσεκτικά σχεδιασμένων ώστε να μην έχουν συνέπειες στους πολίτες, κατέστησε σαφές .

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων, η πρόθεσή μας είναι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος ορισμένων προσώπων παρά σε τομείς, που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις σε βάρος των πολιτών» δήλωσε ο Καρμέλο Αμπέλα στο Reuters μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων (σε τομείς) δεν έχει αποκλειστεί, αλλά πρωταρχικά επικεντρωνόμαστε σε ορισμένα πρόσωπα» σημείωσε.

Η Ιταλία μπλόκαρε το κοινό ανακοινωθέν της ΕΕ για αναγνώριση του Γκουαϊδό - Επιφυλακτική η Ελλάδα

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι υποστήριξε πως η «ειρηνική» και «δημοκρατική» επίλυση της κατάστασης στη Βενεζουέλα αποτελεί την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την απόφαση ευρωπαϊκών κρατών να αναγνωρίσουν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ως προσωρινό πρόεδρο και είναι διευκρινιστική γιατί δεν πράττουν το ίδιο και οι Βρυξέλλες. Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εάν η ΕΕ δεν έχει κοινή θέση σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, η Φ. Μογκερίνι απάντησε πως υπάρχει «σαφής» ευρωπαϊκή θέση, καθώς η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της «ποτέ δεν αναγνώρισαν ως νόμιμες τις προεδρικές εκλογές της περασμένης χρονιάς και κανείς μας δε συμμετείχε στην έναρξη της δεύτερης θητείας του Μαδούρο». «Αναγνωρίσαμε ως το μόνο νόμιμο θεσμό την Εθνοσυνέλευση και τον ρόλο του προέδρου της. Αυτή είναι σαφής και κοινή θέση της ΕΕ» τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει προχωρήσει σε στοχευμένες κυρώσεις απέναντι σε στοιχεία του καθεστώτος που ήταν υπεύθυνα για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι σχετικές δηλώσεις μετά το 22 λεπτό

Αυτή η θέση της ΕΕ συμπληρώνεται από την απόφαση να δημιουργηθεί μια «διεθνής ομάδα επαφής» που θα συνεδρίασει την ερχόμενη Πέμπτη στο Μοντεβιδέο. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια δημοκρατική και ειρηνική λύση και αυτό που τονίζουμε ως Ευρωπαίοι είναι η ανάγκη να υπάρχουν και τα δύο αυτά στοιχεία της εξίσωσης» ανέφερε η Φ. Μογκερίνι, ενώ σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό από κάποιες χώρες της ΕΕ, σημείωσε ότι η ΕΕ δεν έχει «αρμοδιότητα αναγνώρισης κρατών και θεσμών» και πως αυτό ανήκει στις εθνικές αρμοδιότητες των οποίων κάνουν χρήση κάποια κράτη-μέλη.

«Έχουμε όμως ένα κοινό πλαίσιο δράσης μέσα από την άσκηση πίεσης και τον διάλογο» κατέληξε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, η γενική γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών δεν θα συμμετάσχει σε καμία συνάντηση ομάδων που έχουν συγκροτηθεί για να συζητήσουν την κρίση στη Βενεζουέλα, προκειμένου να «διατηρήσει την αξιοπιστία της», κατά την προσφορά αποστολής καλών υπηρεσιών στη Βενεζουέλα, επιβεβαίωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η γενική γραμματεία του ΟΗΕ αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε καμία ομάδα, έτσι ώστε να διατηρήσει την αξιοπιστία της στην προσφορά καλών υπηρεσιών στα δύο στρατόπεδα, προκειμένου να μπορεί, έπειτα από αίτημά τους, να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας των ΗΕ.

Στην αντεπίθεση το Καράκας

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τις διμερείς σχέσεις με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Το Καράκας «θα επαναξιολογήσει πλήρως τις διμερείς σχέσεις με αυτές τις κυβερνήσεις αρχής γενομένης από τώρα, έως να αποκηρύξουν τη στήριξή τους στα πραξικοπηματικά σχέδια» επισημαίνεται στο κείμενο.

Η Μαδρίτη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναγνώρισαν σήμερα τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας μετά την άρνηση του Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει προεδρικές εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ