ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Μαδούρο για τη στήριξη ΕΕ σε Γκουαϊδό: Αν γίνει πραξικόπημα, τα χέρια σας θα βαφτούν με αίμα

Οργή Μαδούρο για τη στήριξη ΕΕ σε Γκουαϊδό: Αν γίνει πραξικόπημα, τα χέρια σας θα βαφτούν με αίμα
REUTERS/Manaure Quintero

«Ορκίζομαι…να υπερασπιστώ με τη ζωή μου αυτή την πατρίδα που βρίσκεται υπό απειλή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΒενεζουέλαςΝικολάς Μαδούρο, σε μια οργισμένη αντίδραση εναντίον ευρωπαϊκών χωρών που αναγνώρισαν τον επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

«Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας εκφράζει με εμφατικό τρόπο την απόρριψή της όσον αφορά στην απόφαση μερικών κυβερνήσεων ευρωπαϊκών κρατών, που επισήμως συμμορφώθηκαν στην στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης για ανατροπή της κυβέρνησης», έγραψε σε tweet του ο υπουργός Εξωτερικών, Χόρχε Αρεάσα.

«Για μια ακόμη φορά, ακολουθούν την Ουάσινγκτον», πρόσθεσε.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση στην πολιτεία Αράγκα στο βορρά, στην 27η επέτειο μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ούγκο Τσάβες, ο Μαδούρο κατηγόρησε τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, ότι πήρε μια «τραγική απόφαση» αναγνωρίζοντας τον Γκουαϊδό.

«Αν συμβεί ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Βενεζούελα, κύριε Πέδρο Σάντσεθ, τα χέρια σας θα βαφτούν για πάντα με αίμα», δήλωσε ο Μαδούρο.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος επίσης ανακοίνωσε μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών εναντίον των «παρεμβατικών ενεργειών» των ΗΠΑ, με αφετηρία την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι οι υπογραφές αυτές θα παραδοθούν στον Λευκό Οίκο.

«Καλώ το λαό της Βενεζουέλας να υπογράψει…σε όλους τους στρατώνες, τα εργοστάσια, τα σχολεία», τόνισε ο Μαδούρο.

Νωρίτερα το Καράκας ανακοίνωσε ότι θα επαναξιολογήσει τις διπλωματικές σχέσεις της με τις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό.

Η διορία των οκτώ ημερών που είχαν δώσει στον Νικολάς Μαδούρο δέκα ευρωπαϊκές χώρες για προκήρυξη ελεύθερων προεδρικών εκλογών, έληξε το βράδυ της Κυριακής, οπότε σήμερα Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Λετονία και Λιθουανία, αναγνώρισαν επισήμως στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό το δικαίωμα να διοργανώσει νέες προεδρικές εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ