ΚΟΣΜΟΣ

«Απασφάλισε» ο Τουσκ: Ένα ξεχωριστό μέρος στην κόλαση για όσους προώθησαν Brexit χωρίς σχέδιο

«Απασφάλισε» ο Τουσκ: Ένα ξεχωριστό μέρος στην κόλαση για όσους προώθησαν Brexit χωρίς σχέδιο
REUTERS/Yves Herman

Απογοητευμένος από την πορεία του Brexit και ανυποχώρητος στη διατήρηση του backstop στα ιρλανδικά σύνορα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σχολιάζοντας πως «υπάρχει ένα ξεχωριστό μέρος στην κόλαση» για όσους μεθόδευσαν την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο. 

Η Τερέζα Μέι αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για επαφές με την ΕΕ, όπου θα συναντηθεί εκ νέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και θα του παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για το Brexit.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε εκ των προτέρων πως οι «27» δεν πρόκειται να εξετάσουν οιαδήποτε τροποποίηση στην συμφωνία για τους όρους εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, η οποία καταψηφίστηκε συντριπτικά από την βρετανική Βουλή τον Ιανουάριο.

«Η ΕΕ των 27 δεν κάνει οποιαδήποτε καινούργια προσφορά», είπε ο κ. Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Λέο Βαράντκαρ.

«Αναρωτιόμουν πώς μοιάζει αυτό το ξεχωριστό μέρος στην κόλαση, που προορίζεται για αυτούς που προώθησαν το Brexit χωρίς ίχνος σχεδίου για το πώς να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, ενώ το Δουβλίνο έχει απορρίψει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης για το backstop, την πολιτική ασφαλείας που έχει στόχο να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Μέι καλείται να πείσει τις Βρυξέλλες πως θα πρέπει να αποδεχθούν νομικά δεσμευτικές αλλαγές ως προς τις διατάξεις της συμφωνίας που αφορούν τη μελλοντική διευθέτηση για τα σύνορα με την Ιρλανδία, διαφορετικά υπάρχει ενός κίνδυνος μη συντεταγμένου Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ