ΚΟΣΜΟΣ

Sexting, ένα κοινό φαινόμενο: Γιατί οι άνδρες στέλνουν φωτογραφίες των γεννητικών τους οργάνων

Sexting, ένα κοινό φαινόμενο: Γιατί οι άνδρες στέλνουν φωτογραφίες των γεννητικών τους οργάνων
Pixabay

Αφορά όλο και περισσότερο κόσμο: Από την ανώνυμη άγνωστη έως τον Τζεφ Μπέζος, από γυναίκες και άνδρες, ομοφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους έως μεγάλους και... μεγαλύτερους, το λεγόμενο ‘Sexting’ (λέξη που προκύπτει από τις λέξεις sex και texting) θεωρείται πια κάτι εντελώς κοινό στην καθημερινότητα των πολλών.

Όπως ακριβώς και με κάθε άλλη σεξουαλική δραστηριότητα ή συμπεριφορά, όταν το sexting είναι αποτέλεσμα μία συναινετικής διαδικασίας, κάθε άλλο παρά μεμπτό είναι. Ωστόσο, υπάρχει μία τάση οι άνδρες να στέλνουν συχνά σε γυναίκες φωτογραφίες ακατάλληλου περιεχομένου απροειδοποίητα και χωρίς τη συναίνεσή τους. Για το γιατί, υπάρχουν πολλές θεωρίες.

Παρεξήγηση… προθέσεων

Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Κατεχάκη, ιδρύτρια και διευθύντρια του Κέντρου για Υγιές Σεξ στο Λος Άντζελες, «οι άνδρες δεν είναι καλοί στο να υπολογίζουν το ερωτικό ενδιαφέρον μιας γυναίκας».

«Είναι κακοί σ’αυτό», εξηγεί στο CNN: «Και οι εικόνες δεν θεμιτές».

Κι έπειτα, σύμφωνα πάντα με την επιστήμονα, οι περισσότερες γυναίκες ουδόλως ενδιαφέρονται για φωτογραφίες γεννητικών οργάνων: «Περισσότερο διεγείρονται ερωτικά από τις φωτογραφίες των ματιών ή των οπισθίων ενός άνδρα».

«Οι περισσότεροι άνδρες θεωρούν πως οι γυναίκες θέλουν να δουν μία φωτογραφία του πέους τους και πως αυτό θα τις διεγείρει σεξουαλικά. Ασφαλώς, για τις περισσότερες γυναίκες κάτι τέτοιο δε συμβαίνει», εξηγεί ο Τζο Κορτ, θεραπευτής και ειδικός σχέσεων και σεξουαλικής υγείας.

Υπερ-σεξουαλικότητα...

Όπως εξηγεί ψυχοθεραπεύτρια, Τζάνετ Στερ, η παρεξήγηση αυτή των προθέσεων των γυναικών έχει να κάνει με την ιδιαίτερη σχέση που έχουν οι άνδρες με τη σεξουαλικότητά τους: «Θεωρώ πως οι άνδρες, γενικώς περισσότερο από τις γυναίκες, νιώθουν μία σύνδεση με τα γεννητικά τους όργανα και θέλουν να νιώθει το ίδιο ενδιαφέρον και ο άνθρωπος που τους ενδιαφέρει».

Σάλος στα social media για το νέο emoji που συμβολίζει τα μικροσκοπικά ανδρικά... προσόντα

Σεξ και συναίνεση σε μια αρχαία πόλη: Μια διαφορετική ματιά στα ευρήματα της Πομπηίας

Πάμελα Άντερσον: «Όσοι βλέπουν πορνό είναι οι χειρότεροι εραστές»

Διαδικτυακοί επιδειξίες

Κάποιοι άνδρες αντλούν ηδονή μέσω επίδειξης των γεννητικών τους οργάνων σε παντελώς άγνωστους, αναφέρει η Κατεχάκη. Και πετυχαίνουν κάτι τέτοιο μέσω του λεγόμενου ‘cyberflashing’ (της αποστολής φωτογραφιών ακατάλληλου περιεχομένου σε ανυποψίαστους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά, μέσω της εφαρμογής AirDrop της iPhone). Πρόκειται, ουσιαστικά, για διαδικτυακούς επιδειξίες, εξηγεί η ίδια: «Δεν διαφέρει πολύ από τον κλασικό επιδειξία. Αυτόν τον ανατριχιαστικό τύπο με την καμπαρντίνα που μας έρχεται στο μυαλό. Τώρα έχουμε να κάνουμε με την πιο σύγχρονη εκδοχή του».

Επιθετική σεξουαλικότητα

Σε κάποιες περιπτώσεις, λέει η Κατεχάκη, ίσως έχουμε να κάνουμε με μία πράξη οργής απέναντι στις γυναίκες που εκφράζεται μέσω της «κυβερνοσφαίρας».

«Για τους άνδρες έχει να κάνει με τη δύναμη και τον έλεγχο. Μία πράξη σεξουαλικοποιημένης επιθετικότητας. Οι άνδρες βγάζουν την οργή τους για τις γυναίκες με έναν επιθετικό ερωτισμό», εξηγεί.

Οι αντιδράσεις των σοκαρισμένων γυναικών δε, που ξαφνικά λαμβάνουν κάτι ακραία άσεμνο και, μάλιστα, από κάποιον παντελώς άγνωστο, παίζει σημαντικό ρόλο στην έξαψη που δημιουργείται στους άνδρες – αποστολείς, εξηγεί από την πλευρά της η Κορτ.

Παιχνίδι κυριαρχίας;…

Σύμφωνα με τον ειδικό σεξουαλικής υγείας, Ράσελ Στάμπο, μέσω της αποστολής ‘explicit’ φωτογραφιών, οι άνδρες επιζητούν αφενός αποδοχή και οικειότητα, αφετέρου έπαρση και κυριαρχία, σε ένα παιχνίδι επιβολής και διέγερσης, χωρίς συναίνεση: «Από τη στιγμή που η έπαρση και η επιβολή είναι λιγότερο συμβατικές εκφράσεις της γυναικείας σεξουαλικότητας, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι άνδρες το κάνουν συχνότερα. Επειδή πολλές φορές πρόκειται για ανεπιθύμητο παιχνίδι κυριαρχίας, οι φωτογραφίες ανδρικών γεννητικών οργάνων θεωρούνται συχνότερα επιθετικές».

…ή παρόρμηση της στιγμής;

Πολλοί άνδρες αδυνατούν να ελέγξουν την ερωτική παρόρμησή τους, υπογραμμίζει η Στερν στο CNN: «Η παρορμητικότητα παίζει μεγάλο ρόλο, όπως ακριβώς η χρήση ναρκωτικών ουσιών ή/και αλκοόλ. Κάποιος πιο αυθόρμητος είναι πιθανότερο να στείλει τέτοιου είδους φωτογραφίες (ιδίως αν βρίσκεται υπό την επήρεια κάποιας ουσίας) ενώ κάποιος λιγότερο παρορμητικός ίσως θέλει να κάνει κάτι τέτοιο αλλά το σκέφτεται καλύτερα».

Όλα για τη... διαιώνιση του είδους;

Πρόκειται για ορμέμφυτη τάση, στην περίπτωση κάποιων ανδρών; Μάλλον ναι, απαντά ο Στάμπο που επιχειρηματολογεί λέγοντας πως σ’αυτού του είδους τη συμπεριφορά υπάρχει μία βάση… εξελικτική. Ο ίδιος το αποκαλεί «σεξουαλικό μήνυμα» που στόχο έχει να ερεθίσει τις συνθήκες που θα οδηγούσαν σε αναπαραγωγική σεξουαλική πράξη.

«Μία εξελικτική θεωρία που υποδεικνύει πως άνδρες και γυναίκες έχουν αναπτύξει ειδικές γνωστικές προτιμήσεις που τους διασφαλίζουν επιτυχή αναπαραγωγή», εξηγεί από τη πλευρά του ο Τζάστιν Τζ. Λεχμίλερ, ερευνητής και σύμβουλος για θέματα σεξ: «Η παρερμηνεία των σεξουαλικών προθέσεων μιας γυναίκας – είτε στο Tinder είτε στον πραγματικό κόσμο – μπορεί να θεωρηθεί δείγμα αυτής της θεωρίας αφού ουσιαστικά μειώνει την πιθανότητα ένας άνδρας να παρακάμψει πιθανή ευκαιρία αναπαραγωγής».

Παρόλα αυτά, ο ίδιος εφιστά την προσοχή, υπερθεματίζοντας πως κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται άλλοθι κακής συμπεριφοράς, παρεκτροπής και αυθαιρεσίας.

Wonder why men send photos of their genitals? Here are some theories by Doug Criss

ΔΗΜΟΦΙΛΗ