ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Ρωσία σκοπεύει να… αποσυνδεθεί από το διαδίκτυο

Γιατί η Ρωσία σκοπεύει να… αποσυνδεθεί από το διαδίκτυο
Pixabay

Οι ρωσικές Αρχές και οι μεγάλοι πάροχοι ίντερνετ της χώρας ετοιμάζονται να… αποσυνδέσουν τη χώρα από το διαδίκτυο, στα πλαίσια πειράματος που προετοιμάζεται εδώ και αρκετό καιρό.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RBK, στόχος του πειράματος είναι να συγκεντρωθούν πληροφορίες και να εξεταστούν τροποποιήσεις ενός νέου σχεδίου νόμου, το οποίο εγκρίθηκε από το ρωσικό κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2018.

Το σχέδιο νόμου υποχρεώνει τους διαδικτυακούς παρόχους της χώρας να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία του ρωσικού διαδικτυακού χώρου (Runet) σε περίπτωση που επιχειρηθεί «αποσύνδεση της Ρωσίας από το διαδίκτυο από εχθρικές ξένες δυνάμεις».

Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι πάροχοι θα πρέπει να φροντίσει να εγκατασταθούν όλα τα τεχνικά μέσα, που θα επιτρέπουν η «κίνηση» των Ρώσων χρηστών στο διαδίκτυο να ανακατευθύνεται σε σημεία που έχουν εγκριθεί ή ελέγχονται από την Roskomnazor, την αρμόδια ρωσική ρυθμιστική αρχή.

Η Roskomnazor θα ελέγχει τη διαδικτυακή κίνηση ώστε να απαγορεύεται η πρόσβαση χρηστών σε απαγορευμένο περιεχόμενο και θα διασφαλίζει πως το traffic θα διακινείται εσωτερικά και όχι μέσω σέρβερ που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Όπως γράφει το ZDNet, η ημερομηνία του πειράματος αυτού δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί αλλά εικάζεται ότι θα δρομολογηθεί για κάποια μέρα πριν την 1η Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ