ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Αποφάσισε αυξήσεις 22% και σκέφτεται εκλογές ο Σάντσεθ

Ισπανία: Αποφάσισε αυξήσεις 22% και σκέφτεται εκλογές ο Σάντσεθ
AP Photo/Andrea Comas

Ανάπτυξη μέσω των αυξήσεων των μισθών αποφάσισε η Ισπανία αλλά «πλειοδότησε» στο ύψος τους.

Όπως έγινε γνωστό αποφασίσθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και ορισμένες αμερικανικές πολιτείες με επιχείρημα πως η αύξηση θα ενισχύσει τις δαπάνες και τις προσλήψεις, ενισχύοντας την ανάπτυξη της Ισπανίας.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και των επιχειρήσεων οι οποίοι υποστηρίζουν πως το μέτρο αυτό θα οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας καθώς οι εργοδότες δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά την άνοδο του κόστους.

Η αύξηση στα 900 ευρώ από 736 το μήνα, τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του έτους και έχει άμεσες επιπτώσεις περίπου στο 8% του ισπανικού εργατικού δυναμικού, ήτοι 1,2 εκατ. εργαζομένων. Τα αποτελέσματά της ήδη καθίστανται αισθητά στην ισπανική οικονομία, αναγκάζοντας τις εταιρείες να ανταποκριθούν.

Την ίδια ώρα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ φαίνεται πως σκέπτεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 14 Απριλίου. Στο σχετικό δημοσίευμα του δημόσιου πρακτορείου ειδήσεων EFE το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμα επίσημα.

Το Κοινοβούλιο της Ισπανίας ψηφίζει την Τετάρτη για τον προϋπολογισμό του 2019, όμως οι Σοσιαλιστές κατέχουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών στην κάτω βουλή και αγωνίζονται να εξασφαλίσουν αρκετή υποστήριξη προκειμένου να περάσουν το νομοσχέδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ