ΚΟΣΜΟΣ

Παρά τις κυρώσεις στη Ρωσία η Γερμανία προχωρά τον Nord Stream 2

Παρά τις κυρώσεις στη Ρωσία η Γερμανία προχωρά τον Nord Stream 2
REUTERS/Sergei Karpukhin

Η Γερμανία είναι απρόθυμη να εγκαταλείψει τα σχέδια της για τον αγωγό Nord Stream 2, παρά την σφοδρή κριτική που δέχεται από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με το γερμανικό Der Spiegel.

Παρά, λοιπόν, τις καταγγελίες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στον σχεδιασμό της για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Γερμανία μέσω της Βαλτικής.
Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα από την καγκελαρία, η απόφαση για την κατασκευή του αγωγού αφορά τις γερμανικές και ρωσικές εταιρίες που εμπλέκονται.

Το Der Spiegel αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ελέγξει αν η κατασκευή του αγωγού εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία με την κριτική να επικεντρώνεται στην αύξηση της εξάρτησης της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Nord Stream 2 σχέδια θα χρησιμοποιεί την αρχή του αγωγού Nord Stream κατά 86% της διαδρομής πριν την διακλάδωση. Θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει μέχρι 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου που θα παρέχονται στους ευρωπαίους πελάτες. Τον Σεπτέμβριο, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ξεκίνησε το έργο με κοινοπραξία πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, δηλαδή, τη BASF, την EON, την Engie, την OMV και τη Shell.

Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και ο ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενέργειας Maroš Šefčovič και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσαν ότι η κατασκευή του Nord Stream 2 θα επηρεάσει την ευρωζώνη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία εξέδωσαν κοινή επιστολή προς τις Βρυξέλλες με την οποία επικρίνουν την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2. Αντίθετα, ο γερμανός ειδικός συντονιστής για την πολιτική της Ρωσίας Gernot Erler, δήλωσε ότι η ανάπτυξη του Nord Stream 2 θα συμβάλει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ρέντσι: Η λιτότητα θρέφει τον λαϊκισμό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ