ΚΟΣΜΟΣ

Προς διάσπαση η ΕΕ;

Προς διάσπαση η ΕΕ;
REUTERS/Srdjan Zivulovic

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ΕΕ κρούουν οι επικεφαλής πέντε από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς συνδέσμους της Γερμανίας επισημαίνοντας ότι οι βαθιές διαιρέσεις όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού της προσφυγικής κρίσης και ο αυξανόμενος εθνικισμός μεταξύ των κρατών-μελών ενδέχεται να οδηγήσουν σε διάσπαση την Ευρώπη.

Μιλώντας στο Ρόιτερς, στάθηκαν σε δύο γεγονότα:

  • αφενός στην η άφιξη φέτος στην Ευρώπη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ -κάτι που προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών οι οποίες ήταν ήδη τεταμένες εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ευρωζώνη
  • αφετέρου στην αύξηση του εθνικισμού που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον πλούτο, την οικονομική επιτυχία και την ασφάλεια της Ευρώπης

"Το ερχόμενο έτος θα είναι ένα κρίσιμο έτος για την Ευρώπη", δήλωσε ο Ούλριχ Γκρίλο, πρόεδρος του συνδέσμου Γερμανών βιομηχάνων BDI. "Ανησυχώ πολύ για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης", πρόσθεσε.

Η έλλειψη αλληλεγγύης στους κόλπους της ΕΕ δείχνει ότι η Ευρώπη διακινδυνεύει όλα τα επιτεύγματα των προηγούμενων δεκαετιών, σημείωσε επίσης ο Χανς Πέτερ Βολζάιφερ, επικεφαλής της ZDH, της γερμανικής συνομοσπονδίας εταιρειών με μεγάλη εξειδίκευση και τόνισε:

Θα ήθελα να δω ένα ισχυρό σύμβολο για την ενότητα της Ευρώπης

Μια περαιτέρω διαίρεση της Ευρώπης είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους το ερχόμενο έτος, σημείωσε και ο Άντον Μπέρνερ, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου BGA.

"Η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολα νερά εδώ και καιρό", δήλωσε παράλληλα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) Έρικ Σβάιτσερ. Οι εθνικές απαντήσεις στα διεθνή προβλήματα δεν επαρκούν πλέον, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη έχει κύρος στον κόσμο μόνον όταν τα κράτη μέλη της ενεργούν από κοινού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ