ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ο στρατός σε «επαγρύπνηση» για τυχόν παραβιάσεις των συνόρων

Βενεζουέλα: Ο στρατός σε «επαγρύπνηση» για τυχόν παραβιάσεις των συνόρων
EPA/ Miguel Gutierrez

Τέσσερις μέρες πριν την προγραμματισμένη είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Βενεζουέλα, την οποία διοργανώνει η αντιπολίτευση, εμπρηστικές ήταν οι δηλώσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ασαφές παραμένει το τι ακριβώς θα συμβεί το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, αναγγελθείσα ημερομηνία εισόδου της βοήθειας, την οποία ο Νικολάς Μαδούρο έχει διαμηνύσει ότι θα εμποδίσει.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Βλαντιμίρ Παντρίνο, διαμήνυσε την Τρίτη ότι ο βενεζουελανός στρατός βρίσκεται σε «εγρήγορση» ενάντια σε κάθε παραβίαση των συνόρων της χώρας, επαναδιατυπώνοντας την «αμέριστη» στήριξη των ενόπλων δυνάμεων στον Νικολάς Μαδούρο.

Είχαν προηγηθεί τη Δευτέρα οι απειλές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προς τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, ότι διακινδυνεύουν «τη ζωή τους» και το μέλλον τους αν δεν στρατευτούν στο πλευρό του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου, Χουάν Γκουαϊδό, απαιτώντας να επιτρέψουν να εισέλθουν τα φορτία της ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλαν οι αρχές των ΗΠΑ.

«Ο στρατός θα παραμείνει αναπτυγμένος και σε εγρήγορση κατά μήκος των συνόρων (…) για να αποτρέψει κάθε παραβίαση της ακεραιότητας και της κυριαρχίας», δήλωσε ο Παντρίνο, επαναδιατυπώνοντας την «αμέριστη υπακοή, υποταγή και πίστη» της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης στον αρχηγό του κράτους.

«Εκείνοι που επιχειρούν να γίνουν πρόεδροι εδώ στη Βενεζουέλα…θα πρέπει να περάσουν πάνω από τα πτώματά μας», είπε ο υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στον Γκουαϊδό και αντικρούοντας τις απειλές Τραμπ τόνισε ότι:

«Oι ένοπλες δυνάμεις δεν θα δεχθούν ποτέ εντολές από μια ξένη κυβέρνηση».

Στον αντίποδα, με ανοιχτή του επιστολή ο Γκουαϊδό κάλεσε την Τρίτη τους πολίτες να απευθυνθούν προς τους διοικητές των ενόπλων δυνάμεων να επιτρέψουν την είσοδο της βοήθειας.

Με σειρά tweets του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και επίδοξος ηγέτης της χώρας αναφέρθηκε ονομαστικά σε διοικητές του στρατού, δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες τους, που φέρουν την ευθύνη περιοχών που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αεροπορική μεταφορά και χερσαία διεύλευση των περισσότερων από 200 τόνων τροφίμων και φαρμάκων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αποθήκες στην συνοριακή πόλη της Κολομβίας, Κούκουτα.

Η βοήθεια επίσης αναμένεται να εισέλθει στην Βενεζουέλα μέσω της Βραζιλίας και του Κουρασάο.

Η κυβέρνηση Μαδούρο συνέχισε μια επιθετική επικοινωνιακή πολιτική ενάντια στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοινώνοντας ότι θα οργανώσει μια συναυλία, παράλληλα με εκείνη που έχει προαναγγείλει ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος, Ρίτσαρντ Μπράνσον, στην Κούκουτα την Παρασκευή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ