ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη: Συνεργάτες των Ναζί ακόμα λαμβάνουν συντάξεις από τη Γερμανία

Αποκάλυψη: Συνεργάτες των Ναζί ακόμα λαμβάνουν συντάξεις από τη Γερμανία
AP

Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε στο βελγικό κοινοβούλιο, συνταξιούχοι συνεργάτες των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο, εξακολουθούν να λαμβάνουν κρυφές πληρωμές από τη Γερμανία.

Οι εθνικές κυβερνήσεις δεν γνωρίζουν την ταυτότητα των ατόμων που ακόμη λαμβάνουν συντάξεις. Τα στοιχεία τους είναι γνωστά μόνο στους Γερμανούς πρεσβευτές σε κάθε χώρα, ενώ αναφέρεται πως οι πληρωμές δεν φορολογούνται. Συγκεκριμένα, η γερμανική πρεσβεία δεν ανέφερε τα ονόματά προς φορολόγηση στη βελγική κυβέρνηση.

Πρόκειται για πολίτες που υποσχέθηκαν πίστη και υπακοή στον Χίτλερ μετά την κατάληψη του Βελγίου από τη Γερμανία και υπηρέτησαν στα SS και πολλοί από αυτούς τελικά κρίθηκαν ένοχοι για συνεργασία με τους Ναζί από τα βελγικά δικαστήρια.

Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από τους συνολικά 80.000 Βέλγους που καταδικάστηκαν για συνεργασία με τη ναζιστική Γερμανία, 38.000 έλαβαν αυτή τη γερμανική συμπληρωματική σύνταξη, αναφέρει το δημοσίευμα του βελγικού τηλεοπτικού δικτύου RTBF. Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, 27 Βέλγοι λαμβάνουν τα χρήματα, με τον αντίστοιχο αριθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην δηλώνεται.

Η πρόταση έξι γαλλόφωνων πολιτικών στο Βέλγιο που ζητά από την κυβέρνηση της χώρας να θέσει το ζήτημα στο Βερολίνο, εγκρίθηκε ομόφωνα, μετά από σχετική ψηφοφορία.

«Το ίδιο συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα πρώην μέλη των SS λαμβάνουν επίσης συντάξεις απευθείας από τη Γερμανία, χωρίς οι πληρωμές είτε να κοινοποιούνται είτε να φορολογούνται από τις βρετανικές Αρχές», γράφουν οι Ολιβιέ Μεϊνγκέιν, Στέφαν Κρούσνιερ, Βερονίκ Καπράς και Ντάνιελ Σεσενέλ στην πρόταση που κατέθεσαν στο βελγικό κοινοβούλιο.

Τα ποσά κυμαίνονται από 435 έως 1.275 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με το RTBF, που επισημαίνει ότι η Γερμανία πληρώνει 50 ευρώ το μήνα σε όσους απελάθηκαν ή υποβλήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία κατά τη διάρκεια του Πολέμου.

Οι Βέλγοι βουλευτές προέτρεψαν την κυβέρνηση να «αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη – φορολογική και κοινωνική - σύμφωνα με τις ιστορικές και ηθικές δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ιδρυτές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας και της Γερμανίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ