ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νεοναζί αξιωματικός του Λιμενικού σχεδίαζε δολοφονίες Δημοκρατικών και δημοσιογράφων

ΗΠΑ: Νεοναζί αξιωματικός του Λιμενικού σχεδίαζε δολοφονίες Δημοκρατικών και δημοσιογράφων
Το οπλοστάσιο που διατηρούσε ο Χάσον στο σπίτι του, στο Σίλβερ Σπρινγκς (Μέριλαντ) Associated Press

Επιθέσεις κατά στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και δημοσιογράφων, σχεδίαζε ένας νεοναζί αξιωματικός της αμερικανικής ακτοφυλακής, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, Πέμπτη.

Πρόκειται για τον 49χρονο υποπλοίαρχο Κρίστοφερ Πολ Χάσον, οπαδό της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής και θαυμαστή του Νορβηγού μακελάρη Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ. Υπηρετούσε στο αρχηγείο της αμερικανικής ακτοφυλακής στην Ουάσινγκτον. Είναι πρώην πεζοναύτης, ενώ υπηρέτησε επίσης δύο χρόνια στην Εθνοφρουρά.

Ο Χάσον συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο σπίτι του, στο Σίλβερ Σπρινγκς (Μέριλαντ), κοντά στην Ουάσινγκτον, όπου διατηρούσε ένα τεράστιο οπλοστάσιο.

Μεταξύ των προσώπων που ήθελε να δολοφονήσει περιλαμβάνονται η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, οι γερουσιαστές Κίρστεν Γκίλιμπραντ, Καμάλα Χάρις, η Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ κι οι βουλευτές Μπέτο Ο’ Ρουρκ, Μαξιν Γουότερς και πολλά άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης καθώς και αρκετοί δημοσιογράφοι, όπως οι Κρις Χέις και Άρι Μέλμπερ του MSNBC και Ντον Λέμον και Κρις Κουόμο του τηλεοπτικού δικτύου CNNi.

Πολλά από τα άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα των στόχων έχουν δεχθεί κατά καιρούς φραστικές επιθέσεις από Ρεπουμπλικανούς και τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

«Ο ύποπτος σκόπευε να σκοτώσει αθώους πολίτες σε μια κλίμακα την οποία σπανίως βλέπουμε σε αυτή τη χώρα», ανέφερε ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Χερ, ζητώντας την προφυλάκιση του 49χρονου «Αμερικανού τρομοκράτη» ως τη δίκη του.

Σε έγγραφα που κατέσχεσαν οι Αρχές, ο αξιωματικός της ακτοφυλακής αυτοπεριγραφόταν επί σειράν ετών ως «λευκός εθνικιστής», υποστηρικτής της «στοχευμένης βίας για τη δημιουργία μιας λευκής πατρίδας». Συμβουλευόταν τακτικά και παρέθετε αποσπάσματα του «μανιφέστου του Μπράιβικ», ειδικά για τη συγκέντρωση όπλων και την κατάρτιση καταλόγων στόχων, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Οι Αρχές βρήκαν ακόμα στον υπολογιστή του email στα οποία υπογράμμιζε πως «ονειρευόταν έναν τρόπο για να σκοτώσει και τον τελευταίο άνθρωπο πάνω στη Γη», ενώ έκανε αναφορά σε βιολογικές επιθέσεις, βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς.

Ο Χάσον βρίσκεται υπό κράτηση κι αναμένεται να προσαχθεί σήμερα, Πέμπτη, ενώπιον δικαστηρίου στο Γκρίνμπελτ του Μέριλαντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ