ΚΟΣΜΟΣ

Βαθαίνει η κρίση στη Βενεζουέλα: Το κλείσιμο των συνόρων με τη Βραζιλία διέταξε ο Μαδούρο

Βαθαίνει η κρίση στη Βενεζουέλα: Το κλείσιμο των συνόρων με τη Βραζιλία διέταξε ο Μαδούρο
AP Photo/Fernando Vergara

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο διέταξε το κλείσιμο των συνόρων με τη Βραζιλία, εν μέσω της συνεχιζόμενης διαμάχης περί παράδοσης της ξένης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ηγέτης της Βενεζουέλας από τηλεοράσεως τόνισε πως, παρότι δεν το επιθυμεί, εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει και τα σύνορα με την Κολομβία, ώστε να εμποδίσει την παράδοση εκ μέρους του ηγέτη της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθέντα προέδρου, Χουάν Γκουαϊδό ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ.

«Δε θέλω να πάρω μία τέτοια απόφαση, ωστόσο, σκέφτομαι το πλήρες κλείσιμο των συνόρων με την Κολομβία» τόνισε χαρακτηριστικά, στο τηλεοπτικό μήνυμά του.

Ο Γκουαϊδό αναχώρησε την Πέμπτη, με κομβόι υποστηρικτών του, για τα σύνορα με την Κολομβία, με σκοπό να παραλάβει και να διανείμει δεκάδες τόνους τροφίμων και φαρμάκων από τις ΗΠΑ που έχουν αποθηκευτεί στην πόλη Κουκουτά της Κολομβίας.

Περιστοιχισμένος από τον υπουργό Άμυνας και άλλα διοικητικά στελέχη του στρατού, ο Μαδούρο ανακοίνωσε πως τα σύνορα με τη Βραζιλία θα κλείσουν «εντελώς και απολύτως» μέχρι νεωτέρας.

Συνήθως, το συνοριακό πέρασμα κλείνει τη νύχτα και ανοίγει στις 8.00 το πρωί, τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τοπικό μέσο της Βραζιλίας, μετά την ανακοίνωση Μαδούρο, πολλοί Βενεζουελάνοι έσπευσαν στη συνοριακή πόλη Πακαράιμα για να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα.

Ο Μαδούρο αρνείται πως σοβεί ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα και χαρακτηρίζει την επιχείρηση διάθεσης ανθρωπιστικής βοήθειας ένα «καλά ενορχηστρωμένο αμερικανικό σχέδιο», προοίμιο στρατιωτικής επέμβασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ