ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Live η μεγάλη συναυλία για την ανθρωπιστική βοήθεια

Βενεζουέλα: Live η μεγάλη συναυλία για την ανθρωπιστική βοήθεια
AP Photo

Χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στην Κούκουτα της Κολομβίας για να παρακολουθήσουν τη μεγάλη συναυλία που οργανώνει ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον με στόχο να ασκηθούν πιέσεις ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, κάτι που αρνείται μέχρι τώρα ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Η συναυλία ξεκίνησε γύρω στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) και ο πρώτος που ανέβηκε στη σκηνή ήταν ένας Βενεζουελάνος μετανάστης, ο οποίος τραγουδούσε μέσα σε λεωφορεία στη Λίμα του Περού για να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Μαδούρο και του αυτοανακηρυχθέντος μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό συνεχίζεται έτσι με τη μορφή μιας «μονομαχίας» συναυλιών - η δεύτερη οργανώνεται από την κυβέρνηση του Καράκας στην απέναντι πλευρά των συνόρων.

Οι δύο συναυλίες δίνονται στη μία και την άλλη πλευρά της γέφυρας Τιεντίτας που συνδέει την Κούκουτα με την κοινότητα Ουρένια της Βενεζουέλας. Η γέφυρα έχει αποκλειστεί εδώ και δύο εβδομάδες από τον βενεζουελάνικο στρατό.

Περίπου 250.000 θεατές αναμένονται στη «Venezuela Aid Live» της Κούκουτα. Ο Μπράνσον ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές. «Είναι απίστευτο να βλέπεις χιλιάδες ανθρώπους να έρχονται στη συναυλία», είπε ο ιδρυτής της Virgin σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Θα είναι μια μαγική ημέρα (...) για να οικοδομήσουμε γέφυρες ελπίδας», πρόσθεσε.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία» και «Η κυβέρνηση θα πέσει» οι πρώτοι θεατές, ντυμένοι στα άσπρα και κρατώντας σημαίες της Βενεζουέλας, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί μπροστά από τη σκηνή.

Ο Βενεζουελάνος τραγουδιστής Κάρλος Μπάουτε, που συμμετέχει στην εκδήλωση μαζί με περίπου 30 άλλους καλλιτέχνες, δήλωσε ότι «δεν βρισκόμαστε εδώ μόνο για να ανοίξουμε μια ανθρωπιστική δίοδο αλλά επειδή αύριο θα είμαστε ελεύθεροι».

Οι πρόεδροι της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα και της Παραγουάης Μάρι 'Αμπντο αναμένεται να παραστούν στο κλείσιμο της εκδήλωσης, γύρω στις 16.00 τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδας). Για την ασφάλεια των θεατών και των επισήμων έχουν κινητοποιηθεί περίπου 1.500 αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Στην απέναντι πλευρά της γέφυρας, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την τριήμερη συναυλία που οργανώνει ο Μαδούρο. Ο χώρος επιτηρείται από τον στρατό και νωρίς το πρωί δεν υπήρχε συγκεντρωμένο κάποιο πλήθος εκεί, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Από την Πέμπτη έχει στηθεί μια πελώρια σκηνή, όμως υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για το ποιοι θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση αυτή.

«Οι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στην Κολομβία πρέπει να ξέρουν ότι διαπράττουν έγκλημα, ότι δίνουν την έγκρισή τους για μια στρατιωτική επέμβαση», προειδοποίησε ο Μαδούρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ